Valkoisen talon nauhat paljastavat Reaganin pyytäneen Thatcherilta anteeksi Grenadan valtausta

Vastikään julkaistut nauhoitukset paljastavat, että Yhdysvaltain presidentti Ronald Reagan pyysi 1980-luvulla Britannian pääministeri Margaret Thatcherilta anteeksi Kansainyhteisöön kuuluneen Grenadan valtausta.

Ulkomaat
Yhdysvaltain presidentti Ronald Reagan ja Britannian pääministeri Margaret Thatcher Torontossa 1980-luvulla.
Vastikään julkaistut nauhoitukset paljastavat, että Yhdysvaltain presidentti Ronald Reagan pyysi 1980-luvulla Britannian pääministeri Margaret Thatcherilta anteeksi Kansainyhteisöön kuuluneen Grenadan valtausta.

Yhdysvaltain 40. presidentin Ronald Reaganin muistokirjasto Kaliforniassa on julkaissut vanhoja nahoituksia, jotka paljastavat, että Reagan soitti vuonna 1983 Britannian pääministeri Margaret Thatcherille ja pyysi anteeksi Grenadan valtausta.

Yhdysvallat valtasi Brittiläiseen kansainyhteisöön kuuluvan Karibialla sijaitsevan Grenadan lokakuussa 1983. Tarkoituksena oli syrjäyttää saarivaltiossa vallan kaapannut sosialistinen sotilasdiktatuuri, joka muun muassa sai taloudellista ja sotilaallista tukea kommunistiselta Kuubalta. Kuuba on edelleen Yhdysvaltain kauppasaarrossa.

Valtaus sai Yhdysvalloissa laajaa tukea, mutta Britannia ja useat muut maat kritisoivat sitä. Thatcher tuomitsi valtauksen myös henkilökohtaisesti, samoin kuin sen, ettei Yhdysvallat varoittanut Britanniaa etukäteen. Myös muun muassa YK:n yleiskokous tuomitsi valtauksen kansainvälisen lain vastaisena.

Yhdysvaltain joukot vetäytyivät saarelta pari kuukautta valtauksen jälkeen. Grenadassa järjestettiin vapaat vaalit vuotta myöhemmin.

"Minun olisi parasta heittää hattuni ovesta edeltä"

Reagan pahoitteli heti puhelunsa aluksi tapahtunutta ja Britannian mahdollista nolaamista. Hän halusi kertoa syyt sille, ettei valtauksesta kerrottu Britannialle etukäteen.

– Margaret, jos olisin siellä, minun olisi parasta heittää hattuni edeltä sisään ovesta, Reagan sanoi ja käytti 1800-luvulta peräisin olevaa sanontaa, jonka mukaan ovelle ilmestyvä muukalainen heitti hattunsa edeltä sisään välttäen näin epäystävällisen vastaanoton, jossa olisi saattanut joutua ammutuksi.

– Ei sellaiselle ole tarvetta, Thatcher vastasi.

Reagan kertoi, että Yhdysvaltojen oli toimittava nopeasti, eikä se voinut kertoa edes liittolaisilleen sotilasoperaatiosta turvallisuuskysymysten vuoksi.

Reagan pyysi salailua vielä uudestaan anteeksi puhelun loppupuolella ja totesi, että kyse ei ollut luottamuspulasta maiden välillä, vaan siitä, ettei Yhdysvallat ollut varma pysyisikö operaatio salassa edes sen omien virkamiesten tietäessä asiasta.

Thatcher toivoi sotilasoperaation nopeaa loppumista

Thatcher totesi, että sotilasoperaation loputtuakin tehtävää olisi vielä paljon, eikä prosessi olisi yksinkertainen.

– Toivon vain, Ron, että operaatio loppuu nopeasti ja grenadalaiset onnistuvat asettamaan valtaan hallituksen, joka voi johtaa maan takaisin demokratiaan, Thatcher sanoi.

– Uskomme, että sotilaallinen vaihe on ohi hyvin nopeasti, Reagan vastasi.

Ilmeisesti Thatcher kuitenkin ymmärsi salailun, sillä Thatcher piti myös vuotta aiemmin tapahtuneen brittijoukkojen maihinnousun Argentiinan valloittamille Falklandin saarille pitkälti salassa. Hän mainitsi tästä myös puhelussa ja totesi, ettei hän halunnut juurikaan puhua luottamuksellisista asioista edes suojatulla puhelinlinjalla.

Thatcher sanoi, että oli kovin ystävällistä, että Reagan soitti. Puhelun päätteeksi Thatcher tiedusteli vielä Reaganin vaimon vointia ja lähetti tälle rakkaita terveisiä.

Reaganin kirjasto julkaisi yhteensä 20 nauhoitusta vuosilta, jolloin hän oli presidenttinä. Nauhoitukset vahvistavat, että Reagan jatkoi Valkoisen talon perinnettä nahoittaa keskusteluja. Tavan uskottiin loppuneen kymmenkunta vuotta aiemmin, kun vastaavanlaiset nauhoitukset pakottivat Richard Nixonin eroamaan presidentin paikalta Watergate-skandaalin yhteydessä.

Muilla nauhoilla Reagan keskustelee muun muassa Israelin pääministerin Menachem Beginin, Pakistanin presidentin Zian ja Syyrian presidentin Hafez al-Assadin kanssa.

Lähteet: Reuters