Keskustelu: Oletko ostanut seksiä?

Seksin ostokieltoa ollaan kiristämässä. Ehdotuksen mukaan seksin ostajalla olisi aiempaa ankarampi vastuu. Oletko sinä ostanut seksiä? Uskallatko käyttää seksipalveluja vielä jatkossa?

Kotimaa
Prositutoitu ikkunan ääressä huoneessaan.
Prostituoitu työskentelee huoneessaan Utrecht Zandpadissa, Hollannissa.Jeroen Jumelet / EPA

Vuodesta 2006 voimassa ollut laki kieltää seksin ostamisen ihmiskaupan tai parituksen kohteelta. Järjestyslaissa puolestaan kielletään seksipalveluiden ostaminen ja maksullinen tarjoaminen yleisellä paikalla.

Nyt oikeusministeriössä on valmisteltu lakimuutosta, joka kiristäisi seksin ostokieltoa. Ehdotuksen mukaan tulevaisuudessa seksin ostajalla olisi aiempaa ankarampi vastuu.

Tällä hetkellä seksin ostaminen ihmiskaupan uhrilta tai parituksen kohteelta on rangaistavaa, jos teko on ollut tahallinen. Ehdotuksen mukaan olisi rangaistavaa ostaa seksipalveluja ihmiskaupan tai parituksen kohteelta, vaikka ostaja ei tietäisikään toisen osapuolen olosuhteista.

Jotkut pelkäävät, että seksin ostokiellon kiristyminen vaikeuttaa seksityöntekijöiden asemaa myös silloin, kun seksin myyjä ei ole uhri, vaan myy palveluitaan omasta vapaasta tahdostaan. Toisaalta myös ostajan asema vaikeutuu.

Mitä mieltä sinä olet, pitäisikö prostituution olla rikos vai laillista liiketoimintaa? Mitä hyötyä prostituutiosta on? Oletko käyttänyt ilotyttöjen palveluita?