Trafi kieltää harkitsevansa katsastusvälien harventamista

Trafi ei harkitsekaan tällä hetkellä autojen katsastusvälien harventamista. Trafi kertoi aiemmin, että katsastusten määräajat ja katsastusvälit ovat yksi keino, jota harkitaan ja seurataan.

Kotimaa

Autojen katsastusvälien harventamista ei tällä hetkellä edes harkita, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi toteaa. Osastonjohtaja Janne Huhtamäki sanoo, että asia on ajankohtainen vasta muutaman vuoden kuluttua.

– Tällä hetkellä seuraamme kesän lakimuutoksen vaikutuksia ja näemme, että (katsastusvälien muuttaminen) on ajankohtainen vasta parin vuoden päästä: arvioida, onko nykyinen katsastusväli oikea vai onko sitä tarvetta muuttaa.

Yle kertoi aiemmin tiistaina, että auto on nyt katsastettava ensimmäisen kerran viimeistään kolmen vuoden iässä. Toinen katsastus on viidentenä vuonna, ja tämän jälkeen auto katsastetaan vuosittain.

Huhtamäeltä kysyttiin haastattelussa, miltä tuntuisi, että auto katsastettaisiin ensimmäisen kerran neljän vuoden iässä.

– Katsastusten määräajat ja katsastusvälit ovat yksi keino, joka meillä Trafissa on harkinnassa ja seurannassa. – – Seuraamme tätä katsastusvälien kehittymistä jatkuvasti, ja tarvittaessa ryhdymme toimenpiteisiin, jos osoittautuu, että autokannan kunto antaa siihen mahdollisuuden, hän vastasi tuolloin televisiohaastattelussa.

Myöhemmin tiistaina Huhtamäki sanoi uutistoimisto STT:lle, ettei muutosta tällä hetkellä valmistella. Näin hän kertoo myös Yle Uutisille.

– Meillä ei ole harkinnassa eikä valmistelussa mitään katsastusväleihin liittyvää, Huhtamäki tarkentaa lausuntoaan.

– Sellainen teksti tai otsikko, että Trafilla olisi harkinnassa tai valmisteilla, ei pidä paikkaansa, hän sanoo nyt.

Mistä ristiriita aiemman ja tämänhetkisen tiedon välillä johtuu?

– Minulla ja (toimittajalla) on ilmeisesti näkemysero siitä, mitä olemme keskustelleet.

– En näkisi sitä kovin isona (asiana). Itse jutussa sanotaan, ettei Trafissa ole nykyisellään mitään valmistelua eikä harkintaa käynnissä, vaan jos tuleva kehitys antaa siihen aihetta, hän katsoo.