STUK vahvistaa: Säteilymittarit eivät riitä ydinonnettomuuden sattuessa

Säteilyturvakeskus vaatii viime kuussa tehdyn suurharjoituksen perusteella säteilymittauksen resurssien parantamista. Harjoitus paljasti myös ongelmia organisaatioiden välisessä tiedonkulussa.

tekniikka
Ihmisiä jonossa, etummaisena lapsi, josta valkopukuinen hoitaja tai lääkäri mittaa säteilyarvoja laitteella.
Lääkintähenkilökunta mittasi asukkaiden säteilyarvoja evakuintikeskuksessa Fukushiman kaupungissa maaliskuussa 2011.Asahi Shimbun / EPA

Säteilyturvakeskus halua lisää resursseja säteilyn mittaukseen. STUKin mukaan ongelmat paljastuivat lokakuussa Satakunnassa pidetyssä suuressa harjoituksessa, jossa valmistauduttiin säteilyonnettomuuden hoitamiseen.

Valmiusharjoituksessa kuviteltiin tilanne, jossa Olkiluodon ydinvoimalassa oli tapahtunut vuorokautta aiemmin onnettomuus. Laitoksesta oli päässyt harjoituksen käsikirjoituksen mukaan radioaktiivisia aineita ympäristöön.

Harjoituksen alkaessa päästö oli saatu loppumaan ja päästöpilvi oli poistumassa laimentuneena Suomesta. Pilven kulkureitillä oli kaikille pinnoille laskeutuneena radioaktiivisia aineita.

Mittaus tuottaa ongelmia

Harjoitus paljasti STUKin mukaan, että ihmisten ja esimerkiksi elintarvikkeiden turvallisuuden varmistaminen vaatii huomattavan paljon säteilymittauksia. Tähän pitäisi STUKin mukaan kiinnittää huomiota.

Nykyisiä mittauslaite- ja henkilöstöresursseja ei tiedetä. STUKin mukaan tarvittaisiin suunnitelma mittausvalmiuden parantamiseksi.

Lisäksi harjoitus paljasti, että eri organisaatioiden välisessä yhteistyössä ja tiedonkulussa on kehittämistä. Harjoitukseen osallistui 60 hallintoa ja elinkeinoelämää edustavaa organisaatiota.