Sähköä rätisevän vaatteen voi kesyttää keittiöstä löytyvillä aineilla

Kun pakkanen vähentää ilmankosteutta, sähköisyys lisääntyy. Hiukset hulmuavat pörrönä ja vaatteet rätisevät riisuttaessa. Antistaattisia suihkeita vaatteisiin saa kaupasta, mutta kotikonsteillakin voi vähentää juhlamekon tarttumista sukkahousuihin. Myös materiaalien valinnalla on väliä.

Kuva: Raila Paavola / Yle

Rätinän lisääntymiselle on yksinkertainen syy: pakkanen kuivattaa ilmaa eli ilmankosteus pienenee ja sähköisyys lisääntyy. Koska ongelmana on kosteuden puute, kosteutta pitäisi pyrkiä lisäämään.

Joka kodista löytyy aine, jolla voi estää esimerkiksi juhlamekon liimautumisen sukkahousuihin, neuvoo tekstiili- ja vaatetusalan lehtori Tarja Slotte Keski-Pohjanmaan ammattiopistosta:

– Otetaan ihan tippa tiskiainetta ja vettä, hierotaan kovasti laimennettua tiskiainetta kosteisiin käsiin ja sivellään käsillä puvun vuoria, neuvoo Slotte.

Hän varoittaa lotraamasta liikaa tai käyttämästä kikkaa esimerkiksi silkkiin, jossa jäljet voisivat olla sähköisyyttä suurempi harmi. Sen sijaan esimerkiksi villapuseroon keino tepsii.

Myös kauempaa suihkutettu hiuslakka tuo kosteutta ja auttaa ongelmassa.

Otetaan ihan tippa tiskiainetta ja vettä, hierotaan kovasti laimennettua tiskiainetta kosteisiin käsiin ja sivellään käsillä puvun vuoria.

Koska kosteus on avainsana, jo ihon kuivuus pahentaa yhtälöä. Niinpä esimerkiksi jalkojen kunnollinen rasvaus voi vähentää vaatteiden sähköisyyttä, jos rasvapitoisuus tuntuu sukkahousuihin saakka, Slotte vinkkaa.

Huuhteluaine auttaa

Kaikki synteettiset materiaalit eli tekokuidut sähköistyvät. Materiaaleista kannattaa siis valita pellavaa, puuvillaa ja viskoosia. Usein niihin on kuitenkin lisätty synteettisiä kuituja, Tarja Sloten mukaan yleensä vähintään 20 prosenttia.

Helpoin ratkaisu sähköisyyden torjunnassa ovat valmiit antistaattiset suihkeet, mutta halvemmallakin pääsee. Pyykätessä huuhteluaine poistaa sähköisyyttä. Kaikille hajuherkille se ei kuitenkaan sovi. Toisaalta esimerkiksi osassa urheiluvaatteista on valmiina antistaattinen käsittely, joka ei pidä huuhteluaineen käytöstä.

Huuhteluaineen sijasta voi käyttää laimennettua etikkaa villavaatteiden huuhtelussa. Se poistaa myös sähköisyyttä. Tekokuituihin Slotte ei etikkaa käyttäisi, sillä sen aiheuttama reaktio riippuu materiaalin aiemmasta käsittelystä.