Professori Helena Ranta palasi Kosovosta: "Enää en lapioon tartu"

Helena Ranta suunnitteli jäävänsä eläkkeelle jo kolme vuotta sitten, mutta työt kutsuvat edelleen. Ranta palasi Kosovosta viikko sitten. Hänen asiantuntemustaan on hyödynnetty myös Oulun vauvakuolemien tutkinnassa.

Kotimaa
Helena Ranta
Marko Siekkinen / Yle

Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana oikeushammaslääkäri, professori Helena Ranta on ollut tekemisissä niin suuronnettomuuksien kuin muidenkin traagisten kriisien kanssa.

Työtehtävissään hän on tutkinut muun muassa koulusurmia, Myyrmannin räjähdystä ja Sellon surmia. Aikoinaan ensimmäinen suuri onnettomuustutkinta oli Estonian uppoaminen. Ranta on ollut mukana myös lukuisissa kansainvälisissä tehtävissä. Vuosien varrella tutkimusmenetelmät ovat kehittyneet, Helena Ranta kertoo.

– Tekniikan ja DNA-teknologian kehittyminen on ollut suuri asia. Meillä on ollut sekin onni, että omassa laboratoriossa on ollut hyvä DNA-valmius. Sitä puolestaan olemme hyödyntäneet, paitsi Balkanin tutkimuksissa, niin myös ihan viimeksi Nepalissa.

Tutkinnat kestävät yleensä pitkään. Esimerkiksi Nepalissa viisi opiskelijapoikaa katosi jo vuonna 2003, mutta heidän jäännöksensä on luovutettu omaisille vasta tänä keväänä.

Kosovossa työt ohi – ainakin tällä erää

Helena Ranta palasi työtehtävistä Kosovosta viikko sitten. Kansainväliset järjestöt ovat tehneet siellä selvitystyötä viisitoista vuotta. Työskentelyä siviiliuhrien tutkinnassa haittasi korruptio, joka on alueella edelleen iso ongelma.

En minä enää lapioon tartu, kyllä nyt muut saavat kaivaa niitä joukkohautoja.

Helena Ranta

– Murheellista on myös se, että paikallisten mukaanotto projekteihin on ollut takkuilevaa. Siitä syystä me suomalaiset, THL ja Hjelt-instituutti, olemme pyrkineet ottamaan paikalliset kollegamme työhön mukaan alusta asti.

Tällä hetkellä Kosovo on rauhallinen. Ranta ei tehnyt siellä kenttätyötä, vaan hän on ollut rakentamassa ja kehittämässä oikeuslääkinnän palvelujärjestelmää.

Professori Helena Ranta toivoi jäävänsä eläkkeelle kolme vuotta sitten, mutta toisin kävi.

– En minä enää lapioon tartu, kyllä nyt muut saavat kaivaa niitä joukkohautoja. Mutta totta kai, jos sillä tietotaidolla, mikä vuosien varrella on kertynyt, jos sitä tarvitaan, niin totta kai olen silloin käytettävissä.

Asiantuntemusta hyödynnettiin myös Oulun vauvakuolemien tutkinnassa

Helena Ranta on perehtynyt myös vauvasurmiin. 90-luvulla hän oli mukana tutkimassa tapausta, jonka yhteydessä hän perehtyi asiaan, sekä Suomessa, että ulkomailla. Lisäksi Ranta oli mukana Klaukkalan kaksoisvauvojen kuolemien tutkinnassa.

Ranta on ollut mukana myös Oulun vauvaskuolemien tutkinnassa. Tutkinnasta Ranta voi kertoa vain yleisiä asioita. Aiemman, systemaattisen tutkinnan tuomasta kokemuksesta on ollut hyötyä myös Oulun vauvasurmien tutkinnassa.

– Tällä kertaa tässä suuressa tragediassa meillä oli onni, että meillä oli pystyssä tällainen menetelmä, jota tällä hetkellä pari kolme laboratoriota maailmassa tekee. Tämä on ainoa, mitä voin sanoa tässä vaiheessa voin asiasta sanoa.

Kokemuksia eteenpäin luennoilla

Helena Ranta luennoi yhä paljon, etenkin kouluissa. Usein oppilaat kysyvätkin televisiosarjojen ja tosielämän eroista.

– Olen sanonut luennoillani televisiosarjojen tutkimuksista, että ensinnäkin ristikuulustelu on todellisuudessa paljon mielenkiintoisempi kuin televisiosarjoissa. Toisaalta, ei niin vähissä vaatteissa voi tehdä työtä kuin nämä naistutkijat esiintyvät. Ja kyllähän se on puurtamista. Tietysti tutkijalla pitää olla mukanaan vähän onnea, mutta kyllä se systemaattinen tutkimus on jotain ihan muuta kuin nämä sarjat.