1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Miljoonat leppäkertut valtasivat kylän Romaniassa – video

Jopa miljoonat talvehtimispaikkaa etsivät leppäkertut ovat vallanneet länsiromanialaisen kylän.

luonto
Henkilö lakaisemassa leppäkerttuja lattialta.
Länsiromanialaisen Lipovan pikkukaupungin asukas lakaisemassa leppäkerttuja talonsa lattialta.

Monien länsiromanialaisen Aradin maakunnan asukkaiden pihat ja talot ovat peittyneet muutamien viime päivien aikana miljooniin leppäkerttuihin. Muun muassa Lipovan pikkukaupungissa miljoonat leppäkertut peittävät asukkaiden lattioita, lavuaareja, seiniä ja puutarhoja.

Yleensä leppäkertut ovat toivottuja vieraita, sillä ne syövät kirvoja ja muita tuhohyönteisiä kasveilta. Asiantuntijoiden mukaan pitkään kestänyt sateinen sää on syy leppäkerttujen parveiluun.

– Sadesää on lisännyt leppäkerttujen ravinnokseen käyttämien hyönteisten määrää, mikä on osasyy parveiluun, biologi Mihai Pascu sanoi uutistoimisto Reutersille.

– Myös viime vuoden leuto talvi auttoi monia leppäkerttuja selviytymään talven yli, mikä on edelleen lisännyt niiden määrää.

Leppäkertuille riittää pieninkin kolo, josta ne pääsevät sisään taloihin. Ainoastaan aamun viileinä hetkinä leppäkertut ovat tarpeeksi hitaita, jolloin asukkaat voivat kerätä niiden laumoja pois taloistaan. Jotkut asukkaat käyttävät myös hyönteismyrkkyjä.

Romanian yleisradioyhtiön TVR:n mukaan ihmiset eivät saa nukuttua ja monet ovat huomattavan stressaantuneita.

Paikalliset asukkaat keräävät talvehtimispaikkaa etsiviä leppäkerttuja sankokaupalla taloistaan, mutta viimeisten muutamien päivän aikana hyönteisiä on saapunut jatkuvasti lisää.

Lähteet: Yle Uutiset, Reuters

Lue seuraavaksi