Ahtisaari: Syyrian rauhan taakse tarvittaisiin alueen suuret valtiot

Presidentti Martti Ahtisaari katsoo, että Syyriaan pitäisi luoda tilanne, jossa voitaisiin järjestää YK:n johdolla parlamenttivaalit. Vaaleja ei kuitenkaan saa järjestää liian pikaisesti.

Ulkomaat
Martti Ahtisaari
Presidentti Ahtisaarta haastattelee Teemu Juhola.

Presidentti Martti Ahtisaari kokee, että Syyrian kriisin ratkaisemisen eteen pitäisi ponnistella enemmän.

– En pitäisi täysin mahdottomana, että yhteinen sävel siitä voitaisiin vielä saada aikaan, Ahtisaari sanoi.

Ahtisaaren mielestä Ukrainastakin puhuminen on tärkeää, mutta kansainvälisen yhteisön pitäisi kyetä käsittelemään useampiakin kriisejä yhtäaikaa. Ahtisaari sanoo jo pidemmän aikaa ajatelleensa, että Syyrian tilanteeseen pitäisi palata. Ahtisaari pitää oleellisena, että ratkaisuun saadaan mukaan kaikki tärkeät alueelliset vaikuttajat.

– Ensinnäkin pitäisi miettiä sellainen kokonaisvaltainen ratkaisu, jonka taakse saataisiin kaikki nämä tärkeä isot alueelliset maat kuten Saudi-Arabia, Qatar, Iran ja sen lisäksi myös Yhdysvallat ja Venäjä, Ahtisaari sanoo.

Syyrian sisällissodan taustalla on vaikuttanut erityisesti Saudi-Arabian ja Iranin keskinäinen kamppailu alueellisesta vaikutusvallasta.

Ahtisaaren mukaan pitäisi yrittää luoda Syyriaan tilanne, jossa voitaisiin järjestää parlamenttivaalit.

– Ideani on se, että pitäisi nyt kerrankin pyytää YK:n pääsihteeriä järjestämään nuo vaalit, Ahtisaari sanoo.

– Se edellyttäisi sitä, että pitäisi saada aikaan rauha, tulitauko ja sitä varten tarvittaisiin rauhanturvajoukkoja, jotka valvoisivat tilannetta.

Syyrian asukkaille pitäisi saada tasavertaisesti humanitaarista apua, ja maassa pitäisi hiljalleen aloittaa myös jälleenrakennustoiminta, joka mahdollistaisi pakolaisten paluun. Siihenkin tarvittaisiin tukea alueen isoilta ja varakkailta valtioilta.

Ahtisaari puhui tiistaina vuosittain järjestettävillä Ahtisaari-päivillä (siirryt toiseen palveluun), jotka alkoivat Ahtisaaren perustaman CMI-järjestön ja Sitran pitämällä seminaarilla Helsingissä. Ahtisaari-päivien ohjelma jatkuu torstaina 13. marraskuuta Turussa.

YK:n Syyrian-lähettiläs Staffan de Mistura on sanonut, että Syyrian hallitus on antanut myönteisiä signaaleja mahdollisuudesta neuvotella paikallinen tulitauko pohjoiseen Aleppon kaupunkiin.

Aleppo on yksi kolmivuotisen sodan keskeisimmistä taistelukentistä.

YK-lähettiläs Mistura on arvioinut, että ääri-islamilaisen ISIS-järjestön uhka voisi olla tekijä, joka ajaa hallitusta ja kapinallisia neuvottelupöytään.

Vaaleja ei saisi järjestää liian aikaisin

Ahtisaari korostaa, että parlamenttivaaleja ei Syyriassa kuitenkaan saisi järjestää liian aikaisin vaan tilanne maassa täytyisi ensin rauhoittaa ja ulkomaiset joukot pitäisi saada pois maasta.

Siihen juuri tarvitaan tukea niiltä alueen mailta, jotka ovat tukeneet ja rahoittaneet ulkomaisia joukkoja Syyriassa.

Alueen suurten maiden ja Yhdysvaltain sekä Venäjän pitää myös keskustella läpi se, mitä tehdään sitten, kun vaalit on pidetty.

– Jos esimerkiksi kävisi niin, että presidentti Assadin kannattajia on enemmistö parlamentissa, miten siihen sitten suhtaudutaan? Ahtisaari pohdiskelee.

– Silloin täytyy olla selvä kuva, että toimitaan kuten demokratiassa toimitaan. Siitä täytyy olla jo etukäteen sopimus.

Vaalien liian aikainen järjestäminen oli Ahtisaaren mielestä virhe, joka tehtiin esimerkiksi Egyptissä vuoden 2011 kansannousun ja presidentti Hosni Mubarakin syrjäyttämisen jälkeen.

Tämä johti siihen, että valtaan nousi ainoa tuossa vaiheessa järjestäytynyt poliittinen voima Muslimiveljeskunta, jonka armeija sittemmin syrjäytti vallasta.

Ukrainan kriisi vain pahenee

Presidentti Ahtisaari pitää Ukrainan kehitystä vaarallisena. Ahtisaari sanoo, että ulkomainen sekaantuminen Itä-Ukrainan konfliktiin pitäisi saada loppumaan.

Lisäksi separatistialueilla pidettyjä vaaleja ei pitäisi kenenkään hyväksyä, koska ne Ahtisaaren mukaan vain monimutkaistavat ratkaisun löytämistä entisestään.

– Pidän hyvin pahana, että tämä kriisi vain oikeastaan pahenee. Etyjin tarkkailijoiden mielestä sinne on tuotu ulkopuolelta taas aseita lisää ja ehkä sotilashenkilökuntaakin, Ahtisaari sanoo.

Ukrainan hallituksen ja sitä tukevien länsimaiden mukaan Venäjän joukot toimivat separatistien tukena Itä-Ukrainassa. Venäjä on jatkuvasti kiistänyt lähettäneensä aseita tai sotilaita Itä-Ukrainaan.

Ahtisaari pitää tärkeänä, että kaikki osapuolet saataisiin keskustelemaan ratkaisun löytämisestä.

– Kyllä tässä varmaan pääneuvottelijat ovat kuitenkin Yhdysvallat ja Venäjä. Täytyy löytyy jokin sellainen ratkaisu, jonka kanssa kaikki voivat elää.

Ellei ratkaisua löydy, länsimaat ovat Ahtisaaren mukaan pakotettuja jatkamaan pakotteita.

– Jotta niistä päästäisiin eroon, silloin täytyy saada aikaan myönteistä kehitystä. Se on niin yksinkertainen asia, Ahtisaari sanoo.

– Kyllä Venäjä on omilla toimenpiteillään aiheuttanut näiden pakotteiden voimaantulon ja kyllä heidän toimistaan riippuu se, miten niistä päästään eroon.