1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Lontoolainen toimittaja on hulluna Suomi-ruokaan, listasi "jokaisen kaipaamat herkut"

Viihteellisen uutissivusto BuzzFeedin toimittaja Tabatha Leggettin suomalaisjuuret näkyvät hänen kiinnostuksessaan suomalaiseen ruokaan. Hän toivoo lisää suomalaisia leipomoita Lontooseen.

Kuva: Raila Paavola / Yle

Yli 175 miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisesti tavoittavan BuzzFeedin listauksiin ja artikkeleihin törmää usein sosiaalisessa mediassa. Englanniksi kirjoitettu hypetys suomalaisesta ruoasta pistää erityisesti silmään: kuka ulkomaalainen muka osaisi listata esimerkiksi 42 perinteistä suomalaista ruokaa (siirryt toiseen palveluun), joita jokainen epätoivoisesti elämässään kaipaa?

Listan takana on Tabatha Leggett, joka arvottaa juustoleivän (artikkelissa leipäjuusto) omaksi suosikikseen kaikkien maistamiensa suomalaisten ruokien joukosta.

– Rakastan sitä. Suvullani on mökki Kolilla, ja käyn siellä joka vuosi. Kun palaan Lontooseen, yritän hamstrata leipäjuustoa Helsinki–Vantaan lentokentältä.

Juustoleipä vai leipäjuusto? Herkusta käytetään molempia nimiä, mutta kainuulaisille juusto on aina ollut, ja tulee olemaan, juustoleipä.

– Tästä en tiennytkään, onpa hassua! Minä olen kuullut puhuttavan vain leipäjuustosta. Tänä kesänä tarjosin sitä englantilaisille ystävilleni. En löytänyt lakkahilloa, joten minun piti tarjota sen kanssa aprikoosihilloa, joka ei ole lähellekään sama asia, kertoo Leggett.

Isoäidin opissa kesäisin

Juustoleivän lisäksi Tabatha Leggettin alkuvuodesta julkaistusta listasta löytyvät muun muassa hernekeitto, kaalilaatikko, nakkikastike, kalakukko ja vispipuuro, sekä monta suomalaista leivonnaista.

– Olen kasvissyöjä, joten lista on sekoitus lempiruokiani ja ruokia, joita suomalaiset ystäväni tai sukulaiseni rakastavat. Kaikki ruoat muistuttavat minua lapsuuden kesistä, joita olen viettänyt Suomessa.

Kuva: Tabatha Leggett

Suomessa ollessaan Leggett syö pelkästään suomalaista ruokaa. Kotonaan Lontoossa hän tekee mielellään riisipuuroa, mannapuuroa ja korvapuusteja.

– Tein viime vuonna korvapuusteja ensimmäistä kertaa itse, ja ne olivat herkullisia! Teen suomalaista ruokaa kuukausittain, mutta enemmän joulun aikaan.

Leggettin äiti on suomalainen, mutta kiinnostus Suomi-ruokaan on peräisin isoäidiltä.

Mustikkapiirakkakin on ihanaa, vaikka se maistuukin paremmalta, kun mustikat on itse poimittu.

Tabatha Leggett

– Suomalainen isoäitini on aina laittanut hyvää ruokaa. Kiinnostuin suomalaisesta ruoasta ja eritysesti leipomisesta niinä kesinä, joita olen viettänyt hänen kanssaan.

Ruotsalaiset putsaavat pohjoismaisen pöydän

Pohjoismaisia ravintoloita alkaa näkyä Lontoossakin, mutta Tabatha Leggettin mukaan monet niistä keskittyvät ruotsalaiseen ruokaan.

– Minusta olisi ihana nähdä täällä enemmän suomalaisia leipomoita ja kahviloita. Pidän paljon myös piparkakkuista, omenalörtsyistä, joulutortuista, karjalanpiirakoista ja munavoista. Mustikkapiirakkakin on ihanaa, vaikka se maistuukin paremmalta, kun mustikat on itse poimittu.

– Lontoossa on vain muutamia pohjoismaisia kahviloita, joissa käyn aika usein. Rakastan oikeasta suomalaisesta ruisleivästä tehtyjä voileipiä, Leggett kertoo.

Päivitetty 13.11.2014 klo 15:02: Korjattu 150 miljoonaa 175 miljoonaksi.