1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Elinkeinoelämän keskusliitto: On hyvä kysymys, onko EU:ssa veroparatiiseja

Elinkeinoelämän keskusliitossa pidetään yritysten verosuunnittelua normaaliin liiketoimintaan liittyvänä asiana. Ylen MOT-ohjelma näytti maanantaina, miten suomalaisetkin yritykset hyödyntävät matalan verotuksen maita kuten Luxemburgia. Pääministeri Alexander Stubb haluaisi verosuunnittelusta mahdollisimman avointa.

talous

Ylen MOT-ohjelmassa käsiteltiin yritysten verosuunnittelua. Esimerkkinä olivat yrityksille varta vasten laaditut, erittäin edulliset verotuksen ennakkosopimukset. Ohjelman mukaan lukuisat yritykset ovat saaneet Luxemburgin verohallinnolta tällaisia sopimuksia. Joukossa oli myös suomalaisia pörssiyrityksiä.

Veroparatiisiksikin kutsuttuja matalan verotuksen maita hyödynnetään paljon kansainvälisessä liiketoiminnassa. Se on Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan aivan normaalia.

– Kyllä verosuunnittelu on ihan normaali osa yrityksen liiketoiminnan suunnittelua. Jos mietitään, millainen on hyväksyttävää ja millainen mahdollisesti ei ole, niin sen rajan asettaa sitten lainsäätäjä, sanoo EK:n veroasiantuntija Virpi Pasanen.

EU:ssa tutkitaan parhaillaan useiden yhtiöiden verojärjestelyjä eri EU-maissa. Luxemburgin entisen pääministerin Jean-Claude Junckerin valintaa komission johtoon on arvosteltu, koska hänen kotimaataan pidetään veroparatiisina. EK:ssa katsotaan asiaa vähän toisesta näkökulmasta.

– Niin. On ehkä hyvä kysymys, että onko, ja mitkä maat, niitä EU:n sisäisiä veroparatiiseja. Itse en niitä kovin paljon EU:sta löydä.

Avointa, reilua ja selkeää

Kansainvälinen verokilpailu on poliitikoille arka asia. EU:n kirjavat verokäytännöt ovat olleet käsiteltävänä EU:n kokouspöydissä lukuisia kertoja.

Suomikin on omia veroasteitaan viilannut kilpailukykyisemmäksi. Pääministeri Alexander Stubb toivookin, että yritysten kansainvälinen verokilpailu voitaisiin ratkaista hyvin toimivilla EU:n sisämarkkinoilla.

– Yleisellä tasolla olisi toivottavaa ja suotavaa, että meillä olisi sellaiset sisämarkkinat, jossa ihmiset, tavarat, palvelut ja raha liikkuisivat vapaasti ja myös verosuunnittelu olisi avointa reilua ja selkeää, Stubb linjaa.

Hän pitää ennenaikaisena keskustelua komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin asemasta.

– En halua tässä vaiheessa vielä lähteä arvioimaan. Katsotaan tilanne ihan rauhassa ja minkälainen järjestelmä Luxemburgissa aikoinaan on ollut. Kyllä tästä varmaan käydään keskustelua Brysselissä, Stubb sanoo.

Lue seuraavaksi