Kiina julkisti uuden häivehävittäjänsä lentonäytöksessä Obaman vierailun aikana

Kiina on julkistanut uusimman häivehävittäjänsä ilmailunäytöksessä Zuhain kaupungissa.

Ulkomaat
Kiinalainen häivehävittäjä ilmailunäytöksessä.
Kiinalainen häivehävittäjä ilmailunäytöksessä Zuhaissa 11. marraskuuta.Reuters-TV

Kiinan uusin häivehävittäjä on julkistettu ilmailunäytöksessä eteläkiinalaisessa Zuhain kaupungissa samaan aikaan, kun Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on maassa vierailulla APEC-maiden kokouksen yhteydessä Pekingissä.

Zuhain kahden vuoden välein järjestettävä ilmailunäytös on jo vuosia ollut Kiinan sotateknologian näyteikkuna maailmalle. J-31:n esittelyä Zuhaissa osattiin odottaa laajalti sotilaspiireissä. New York Timesin ennen hävittäjän lentoa haastatteleman asiantuntijan mukaan J-31:n lento ilmailunäytöksessä olisi ”iso asia”.

Kiina toivoo, että maan suurimman lentokonevalmistajan, valtio-omisteiseen AVIC-konserniin kuuluvan Shenyangin, kehittämä J-31-häivehävittäjä kilpailee tulevaisuudessa samoista vientimarkkinoista Yhdysvaltain kanssa.

Näytöksessä oli useiden eri maiden, mukaan lukien Yhdysvaltojen, korkea-arvoisia sotilasedustajia, jotka oli erityisesti kutsuttu paikalle. Espanjalaisen upseerin mukaan virallinen kutsu lentonäytökseen oli nyt esitetty ensimmäistä kertaa.

Kaksimoottorinen kone lensi koelennon, mutta sitä ei jätetty näytteille lennon jälkeen. Sen pienoismalli oli kuitenkin esillä. Koneen valmistaneen Shenyang-yhtiön edustaja ei kommentoinut mahdollisia tilauksia.

Lentonäytöksessä on valmistajan mukaan tarkoitus olla kuitenkin vielä ainakin kaksi J-31:n lentoa.

Kiina toivoo, että J-31 kilpailee markkinoista uusimman yhdysvaltalaisen häivehävittäjän F-35:n kanssa. Kiina toivoo koneelle markkinoita erityisesti maista, jotka ovat Yhdysvaltain aseidenvientikiellossa.

Financial Timesin haastattelema kiinalainen sotilasasiantuntija Ni Lexiong sanoi, että uudella hävittäjällä Kiina haluaa haastaa Yhdysvaltain ja Japanin ilmaherruuden.

– Joskus armeijoiden on paljastettava nyrkkinsä, hän sanoi.

Häivehävittäjät ovat osa Kiinan voimannäyttöä

Häivehävittäjät ovat tärkeässä roolissa Kiinan pyrkiessä parantamaan maansa ilmavoimien iskukykyä. Suurin piirtein yhdysvaltojen F-35-hävittäjän kokoinen J-31 on Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan tärkeä osa Kiinan ilmavoimien muutosta alueellisesta toimijasta iskukykyisempään suuntaan.

Sotilasasiantuntijoiden mukaan häivehävittäjät auttavat Kiinaa näyttämään paremmin voimaansa sen ottaessa entistä itsevarmemman asenteen Itä-Kiinan ja Etelä-Kiinan merien aluekiistoissa.

J-31 on toinen Kiinan valmistama häivehävittäjä muutama vuosi sitten esitellyn J-20:n jälkeen. J-20-hävittäjien odotetaan olevan maan ilmavoimien käytössä vuosien 2017-2019 aikana.

Kiinalainen häivehävittäjä ilmailunäytöksessä.
Kiinalainen häivehävittäjä ilmailunäytöksessä Zuhaissa 11. marraskuuta.Reuters-TV

”Yksikin löysä pultti voi saada koneen näkymään tutkassa”

Sotilasasiantuntijat toivovat vielä lukuisia vastauksia J-31:n kehitykseen liittyen. On epäselvää, milloin kone astuisi palvelukseen, valmistetaanko sen moottorit Kiinassa vai esimerkiksi Venäjällä ja ovatko sen ominaisuudet samalla tasolla F-35:n kanssa. Zuhaissa esitellyssä vielä kehitysvaiheessa olevassa koneessa moottorit olivat venäläiset.

Financial Timesin Zuhain ilmailunäytöksessä haastattelema saksalainen upseeri ei ollut erityisen vaikuttunut näkemästään.

– Näytöksessä ei ollut paljoa korkeita g-voimia tuottavia temppuja, mutta toisaalta se ei taidakaan olla tässä olennaista, hän sanoi.

New York Timesin haastatteleman Kentuckyn yliopiston diplomatian ja kansainvälisen kaupan professorin Robert M. Farleyn mukaan vielä ainakaan kymmeneen vuoteen ei saada tietää, ovatko kiinalaisen häivehävittäjän häiveominaisuudet samalla tasolla läntisten hävittäjien kanssa.

– Kiinalaisten moottorien laatu on ollut kyseenalainen. Ja jos koneessa yksikin ruuvi tai mutteri on löysällä, se saattaa saada koneen näkymään tutkassa. Kiinalainen ja venäläinen rakennustapa on yleisesti ottaen löysempää, Farley sanoi.

Myös hävittäjän hinta herättää mielenkiintoa. F-35:n hinta on varustelusta riippuen noin 150 miljoonan dollarin ja 300 miljoonan välillä. Farleyn mukaan Kiina on pitänyt J-31:n kehityskustannukset täysin piilossa julkisuudesta, mutta jotta se olisi kilpailukykyinen F-35:n nähden, hinnan pitäisi Farleyn mukaan olla vähän alle 100 miljoonaa dollaria.

– Pakistan olisi tietysti yksi suurimmista asiakkaista. Useat Latinalaisen Amerikan maat ovat uudistamassa ilmavoimiaan ja Lähi-Idässä on paljon tyytymättömyyttä Yhdysvaltoja kohtaan, Farley sanoi.

Marraskuun alussa Yhdysvaltojen F-35-hävittäjä laskeutui onnistuneesti ensimmäisen kerran lentotukialukselle Kalifornian edustalla. F-35:n on tarkoitus korvata Yhdysvaltojen nykyiset aktiivikäytössä olevat hävittäjät, mutta projekti on kärsinyt lukuisista viivästyksistä ja budjetinylityksistä.

Lockheed Martin F-35 Lightning II.
Lockheed Martin F-35 Lightning II.Andy Wolfe / EPA

Vuoden 2012 lopulla Kanadan hallitus arvioi, että F-35-hävittäjien hankinta- ja käyttökustannukset saattaisivat nousta kaksinkertaisiksi alun perin arvioidusta 25 miljardista dollarista.

Lockheed-Martin-yhtiön valmistaman hävittäjän kehittämiseen on käytetty ainakin 400 miljardia dollaria. Yhdysvaltain lisäksi hävittäjiä on tilannut tai suunnitellut tilaavansa kymmenen muuta maata, muun muassa Norja.

Kiina ohitti tänä vuonna Ranskan maailman aseidenvientitilastossa nousten neljännelle tilalle. Maan puolustusbudjetti oli vuonna 1997 noin 7 miljardia dollaria, vuonna 2014 se oli virallisesti 150 miljardia, todennäköisesti enemmän.

Lähteet: Yle Uutiset, Reuters