1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Hollantilaisnainen aikoo traktorilla Etelänavalle – "Kymmenen kilometriä tunnissa olisi hyvä"

Manon Ossevoort aikoo rakentaa Etelänavalle lumimiehen, jonka vatsaan sijoitetaan "unelmia" sisältävä viestikapseli.

Etelänavalle lähtevää kalustoa testattiin Islannissa lokakuussa. Kuva: Antarctica2

Hollantilainen seikkailija Manon Ossevoort on asettanut itselleen haasteen: hän aikoo ajaa traktorilla Etelänavalle.

Ossevoort on tullut tunnetuksi aiemmista pitkistä traktorireissuistaan. Vuonna 2005 hän lähti kotikylästään Hollannissa päämääränään Kapkaupunki Etelä-Afrikan kärjessä. Ajomatka kesti viisi vuotta.

Kapkaupungissa Ossevoortin oli määrä nousta laivaan, joka olisi vienyt hänet ja traktorin Etelämantereelle. Hän kuitenkin myöhästyi laivasta.

Turhautuneena Ossevoort palasi kotimaahansa, jossa hän vietti neljä vuotta. Kaipaus traktorin satulaan veti hänet kuitenkin - sposoreiden avulla - uuteen seikkailuun. Muun muassa traktorinvalmistaja Massey Fergusonin rahoittamana kymmenkuukautisen lapsen äiti lentää tällä viikolla Etelämantereelle. 

Matka kohti Etelänapaa alkaa marraskuun 20. päivän tienoilla. 4 500 kilometriä pitkä matka allkaa venäläisestä Novon tukikohdasta. Sieltä hän köröttelee Etelänavalle ja takaisin. Päivässä ajotunteja kertyy noin 12.

- Kymmenen kilometriä tunnissa olisi hyvä, 15 kilometriä hienoa ja 20 kilometriä mahtavaa, sanoo Ossevoort.

Afrikan läpi Ossevoort ajoi yksin, mutta Etelämantereella hänellä on ajokaverinaan ranskalainen mekaanikko Nicolas Bachelet. Mukana tiimissä on yhteensä seitsemän ihmistä, joista osa tekee dokumenttia seikkailusta.

Matkan pitäisi olla tehtynä kuudessa viikossa.

Ossevoort vie Etelänavalle "unelmia"

Hollantilainen 38-vuotias näyttelijätär sanoo vievänsä Etelänavalle "unelmia", joita hän on kerännyt matkoillaan ympäri maailmaa.

"Unelmat" ovat sähköposteja ja paperille kirjoitettuja viestejä, jotka on siirretty digitaaliseen muotoon. Ossevoort aikoo rakentaa Etelänavalle lumimiehen, jonka vatsaan viestikapseli sijoitetaan. Kapseli on tarkoitus avata 80 vuoden kuluttua.

Ossevoortin ja muun tiimin seikkailua voi seurata netissä osoiutteessa www.antarcticatwo.com (siirryt toiseen palveluun).