Jääkaudella eläneiden lasten jäänteet löytyivät Alaskasta

Yksi lapsista on kuollut pian syntymästä jälkeen, ja toinen syntyi kuolleena. Lapset ovat nuorimmat koskaan Alaskasta löydetyt ihmisjäänteet.

Ulkomaat

Yhdysvaltojen Alaskasta on löydetty kahden jääkaudella eläneen lapsen jäänteet. Lapset on haudattu noin 11 500 vuotta sitten, sanomalehti The Fairbanks Daily News-Miner (siirryt toiseen palveluun) kertoo. Muinainen hautapaikka sijaitsee Tanana-joen läheisyydessä Fairbanksin kaakkoispuolella Keski-Alaskassa.

Arkeologit ovat tutkineet laajaa hiekkadyyniä alueella jo vuosikymmenen. He ovat aiemmin löytäneet osittain krematoidut 3-vuotiaan pojan jäännökset. Poika on vanhin koskaan Alaskasta löydetty ihmisjäänne.

Nyt julkaistu kahden lapsen löydös tehtiin 3-vuotiaan läheisyydestä viime vuonna. Lasten luut ovat säilyneet erittäin hyvin. Yksi lapsista on kuollut pian syntymästä jälkeen, ja toinen syntyi kuolleena. Lapset ovat nuorimmat koskaan Alaskasta löydetyt ihmisjäänteet.

Kaikki kolme lasta ovat kuolleet samana kesänä. He kuuluvat Pohjois-Amerikan alkuperäisväestöön. Muuten lapsista tai heidän kuolinsyistään tiedetään vähän. Lapsien dna tutkitaan sen selvittämiseksi, olivatko he sukua toisilleen.

Hautapaikka paljastaa myös muinaisia hautauskäytäntöjä. Lasten vierestä on löydetty koristettuja kiviaseita, nuolenpäitä ja keihäitä sekä lohen ruotoja. Ruodot osoittavat kalastuksen merkitystä jääkauden ihmisille.

Lähteet: AP