"Työttömille annetaan turhia toiveita työpaikan saamisesta"

Tukityöllistettyjen yhdistyksen mukaan työttömät saavat katteettomia lupauksia siitä, että tukityö voisi johtaa oikeaan työpaikkaan. Todellisuudessa vain harva työllistyy.

Ajankohtainen kakkonen
Parpo ja Laurila
Ajankohtaisen kakkosen studiossa Antti Parpo (oikealla) ja Kari Laurila (keskellä) puhuivat työttömien aktivoinnin hyödyistä ja haitoista. Keskustelua veti toimittaja Salla Paajanen.Ville Vaarne, Yle

Työttömille annetaan turhia toiveita siitä, että kuntoutus voisi johtaa palkkatyöhön. Näin sanoi tukityöllistettyjen yhdistyksen puheenjohtaja Kari Laurila.

Laurila oli keskustelemassa Ajankohtaisen kakkosen suorassa lähetyksessä tiistai-iltana. Hän edusti Tasavallan harjoittelijat ja tukityöllistetyt -yhdistystä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan vain kolme prosenttia työttömistä päätyy kuntoutusjakson jälkeen palkkatöihin.

Laurilan mielestä useimmat työttömät eivät tarvitse kuntoutusta.

– Heidän kuntoutuksensa syy on ainoastaan se, että he ovat olleet tarpeeksi kauan työttöminä.

Laurilan mielestä työttömyyden hoidon suurimpia ongelmia on pakolla teetetty työ. Hänen mielestään sekä työttömiä että kuntia pakotetaan aktivointiin sakon uhalla.

– Yrittäjät hyödyntävät tätä epäkohtaa. Jotkut teettävät alihankintatöitä suoraan kuntoutettavilla, Laurila sanoo.

Työttömille enemmän päätösvaltaa

Rauman sosiaalijohtaja ja osallistavaa sosiaaliturvaa kehittävä Antti Parpo sanoo, että työttömillä pitäisi olla nykyistä suurempi vaikutusvalta siihen, mitä työtä he kuntoutuksessa tekevät.

Parpon mielestä nykyinen malli on kohtuuton. Siinä yhdeksän euron päiväkorvauksella työtön saattaa joutua tekemään töitä viitenä päivänä viikossa. Päivä tai kaksi viikossa voisi olla Parpon mielestä nykyistä kohtuullisempi aktivoinnin muoto. Lisäksi työnteon kannustavuutta pitää lisätä.

– Porkkana on aina parempi kuin keppi, Parpo sanoo.

Parpo huomauttaa, että kaikille porkkana ei sovi.

– Meillä on yhteiskunnassa aina pieni osa porukkaa, jolle keppi on hyvä asia.

Työttömien tukityöt jakavat mielipiteitä. Yli 35 000 työtöntä tekee erilaisia kuntouttavia töitä tai on työkokeiluissa. Kokeiluista ei makseta palkkaa, vaan työttömyyskorvausta ja yhdeksän euron kulukorvaus.

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä @villevaarne