Yhdysvallat ja Kiina ilmoittivat vähentävänsä kasvihuonekaasuja huomattavasti

Maailman suurimmat saastuttajat aikovat saada päästönsä laskuun. Asiantuntijat pitävät yhteisen rintaman syntyä ilmastonmuutosta vastaan historiallisena. Suurvallat ilmoittivat haluavansa vauhdittaa uuden ilmastosopimuksen syntyä ensi vuonna Pariisin ilmastokokouksessa.

Ulkomaat
Barack Obama ja Xi Jinping.
Presidentit Barack Obama (vas.) ja Xi Jinping (oik.) tervetuloseremoniassa Yhdysvaltain kansallislaulun aikana 12. marraskuuta.How Hwee Young / EPA

Yhdysvallat ja Kiina ovat sopineet vähentävänsä kasvihuonekaasuja merkittävästi. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ilmoitti Pekingissä, että Kiina aikoo saada kasvihuonekaasupäästönsä laskuun vuoden 2030 tienoilla. Yhdysvallat vuorostaan aikoo Obaman mukaan leikata päästöjä vähintään neljänneksen vuoden 2005 tasosta vuoteen 2025 mennessä.

Obama ja Xi pyrkivät kannustamaan muita valtioita asettamaan omia päästötavotteitaan ja vauhdittamaan kansainvälisiä toimia ilmastonmuutoksen jarruttamiseksi Pariisin ensi vuoden ilmastokokouksen alla.

– Maailman suurimpina kansantalouksina, energiankuluttajina ja kasvihuonekaasujen tuottajina velvollisuutemme on johtaa ponnisteluja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, Obama sanoi tiedotustilaisuudessa Pekingissä varhain aamulla Suomen-aikaa.

Asiantuntijat pitivät ilmoitusta historiallisena. Kyseessä on ensimmäinen kerta kun maailman suurimpana saastuttajana pidetty ja tähän asti vastahakoisesti ilmastotalkoisiin suhtautunut Kiina on asettanut aikarajan, johon mennessä se aikoo hillitä päästöjään.

Kiina ei täsmentänyt, kuinka paljon se on valmis vähentämään päästöjään. Xi vakuutti Kiinan lisäävän muiden kuin fossiilisten polttoaineiden osuutta energiankulutuksessaan.

Kiina tuottaa noin kolmanneksen maailman päästöistä. Se on havahtunut päästöjen ja saasteiden aiheuttamiin ongelmiin vasta viime vuosina.

Myös Yhdysvalloille Obaman lupaama tavoite on kunnianhimoinen. Edellisellä presidenttikaudellaan Obama lupasi vähentää päästöjä 17 prosentilla vuoteen 2020 mennessä.

– Tämä on merkittävä etappi Yhdysvaltain ja Kiinan suhteissa. Se osoittaa, mikä kaikki on mahdollista, kun vain työskentelemme yhdessä kiireellisen maailmanlaajuisen ongelman ratkaisemiseksi , Obama sanoi Pekingissä.

Presidentti Xin mukaan Kiina ja Yhdysvallat aikovat toimia yhdessä uuden ilmastosopimuksen solmimiseksi ensi vuonna Pariisin ilmastokokouksessa.

Epäselvää on, kuinka realistista asetettujen tavoitteiden saavuttaminen on kummallekin valtiolle. Yhdysvalloissa republikaanileiristä Obaman ilmoitus torjuttiin välittömästi ”epärealistisena suunnitelmana”.

Obama ja Xi neuvottelivat eilen Aasian maiden järjestön huippukokouksen jälkeen viiden tunnin ajan.

Lähteet: AP, Reuters, AFP