IS: Opettaja saa ottaa kännykän pois oppitunnin ajaksi

Peruskoulu saa rajoittaa oppilaiden kännykän käyttöä koulupäivän aikana, linjaa oikeuskansleri Jaakko Jonkka. Asiasta kertoo Ilta-Sanomat.

Matkapuhelimet ja mobiililaitteet
Nuori selaa älypuhelimella Instagramia.
Kännykän käyttö ei saa häiritä opetusta peruskoulussa.Yle

Oikeuskansleri otti asiaan kantaa, kun virastoon kanneltiin Pellon ja Ylivieskan kouluissa määrätyistä rajoituksista. Pellossa kieltoa perusteltiin sillä, että matkapuhelimia oli käytetty kiusaamiseen. Pello asetti kiellon keväällä 2013. Se kuitenkin purettiin muutaman päivän kuluttua, koska rajoitus oli tuolloin vastoin perusopetuslakia.

Perusopetuslaki on muuttunut sen jälkeen.

– Voimassa olevan perusopetuslain mukaan rehtori tai opettaja voi ottaa haltuunsa kännykän, jolla oppilas häiritsee opetusta tai oppimista, ratkaisua valmistellut vanhempi oikeuskanslerin sihteeri Outi Kauppila sanoo Ilta-Sanomissa.

Oppilaat tekivät itse säännöt Pellossa

Pellossa peruskoulu ei aio kieltää kännyköiden käyttöä oppitunneilla, vaikka uusi laki mahdollistaakin sen.

– Siihen ei ole tarvetta, sillä oppilaat ovat tehneet itse kännykkäsäännöt, joita he noudattavat, Pellon yläasteen ja lukion rehtori Tarja Konola-Jokinen sanoo Yle Lapille.

Kännykkäsääntöjen mukaan oppitunneilla kännyköitä ei saa käyttää, ellei opettaja anna siihen lupaa.

– Älypuhelin voi olla myös opiskeluväline, rehtori huomauttaa.

Konola-Jokisen mukaan oppilaskunta päätti säännöistä keväällä 2013, kun koulun asettama kännykkäkielto nousi valtakunnan uutiseksi.