EP:n kansainvälisen kaupan valiokunnan puheenjohtaja: Investointisuoja on vanhanaikainen

Sijoittajien ja valtioiden välisiä kiistoja koskeva mekanismi olisi hyödyllinen vain suursijoittajille, sanoo Euroopan parlamentin saksalainen jäsen.

politiikka
Bernd Lange
Bernd Langewww.bernd-lange.de

Euroopan parlamentin kansainvälisen kaupan valiokunnan puheenjohtaja Bernd Lange pitää Yhdysvaltain ja EU:n vapaakauppasopimukseen neuvoteltavaa investointisuojaa vanhanaikaisena.

Langen mukaan sijoittajien etuja suojeleva mekanismi kuului joidenkin eurooppalaisten maiden käytäntöön viime vuosisadalla, mutta ei ole nykyisissä oikeudellisesti kehittyneissä maissa enää tarpeellinen.

– En myöskään ole vakuuttunut, että se on taloudellisesti merkityksellinen. Tutkimusten mukaan sijoittajien päätökset perustuvat markkina- ja verotustilanteisiin, eivät siihen, onko investointisuoja olemassa vai ei, Lange sanoo Yle Uutisille.

Parlamentin sosialistien ja demokraattien ryhmään kuuluvan Langen valiokunta on vastuussa sopimusta koskevan lakiesityksen valmistelusta parlamenttikäsittelyä varten. Valiokunnalla on noin kahdeksan kuukautta aikaa käydä läpi komission 1 600-sivuinen esitys.

Hän arvioi sen tulevan parlamentin käsittelyyn ensi vuoden puolivälin tienoilla. Lange huomauttaa, että hänen näkemyksensä ovat hänen omiaan, eivät valiokunnan.

Hänen mukaansa ongelmallista siinä on myös se, että se keskittyy vain sijoittajien oikeuksiin, ei heidän velvollisuuksiinsa. Langen mukaan mekanismi olisi relevantti vain isoille sijoittajille.

– Tällaisen instrumentin käyttäminen maksaa pyöreästi noin kahdeksan miljoonaa euroa. Pienet ja keskisuuret yritykset eivät kykene maksamaan näin valtavia asianajokustannuksia, Lange sanoo.