Yhdysvalloille ja Kiinalle kiitosta ja patistusta ympäristöväeltä

Maailman suurimmille saastuttajille Yhdysvalloille ja Kiinalle satelee kiitosta niiden odottamattomasta panoksesta kansainvälisiin ilmastotalkoisiin. Ympäristöjärjestöt kuitenkin muistuttavat, että vielä enemmän on tehtävä ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseksi.

Ulkomaat
Tianjinin voimalaitos lähellä Pekingiä.
Tianjinin voimalaitos lähellä Pekingiä.How Hwee Young / EPA

Maailman suurimmille saastuttajille Yhdysvalloille ja Kiinalle satelee kiitosta niiden odottamattomasta panoksesta kansainvälisiin ilmastotalkoisiin.

Yhdysvallat ja Kiina paljastivat keskiviikkoaamuna Suomen-aikaa kulissien takana neuvotellun sopimuksensa kasvihuonekaasujen vähentämisestä ja sitoutumista ilmastonmuutoksen hillitsemiseen. Yhdessä ne vastaavat noin 40 prosentista maailman päästöistä.

Kansainvälinen ympäristöväki arvioi ilmoitusta historialliseksi läpimurroksi ilmastonmuutoksen vastaisissa toimissa. Ilmastotalkoiden puolesta kampanjoivat muistuttavat silti, että vielä enemmän on tehtävä ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseksi.

– Tämä on merkittävä askel eteenpäin. Vielä on saatava kaikkia valtioita koskeva maailmanlaajuinen sopimus aikaan, mutta maailman suurimmat saastuttajat osoittavat nyt olevansa sitoutuneita toimiin, sanoi ilmastonmuutoskampanjoija ja Yhdysvaltain demokraattien entinen presidenttiehdokas Al Gore.

Ympäristöjärjestö Greenpeace kehui Yhdysvaltain ja Kiinan osoittamaa ”kollektiivisen vastuun ymmärrystä”, mutta järjestö ilmoitti odottavansa vielä pidemmälle meneviä sitoumuksia.

– Tämän päivän ilmoituksen tulisi olla jatkotoimien lähtötaso eikä huippu, järjestön Itä-Aasian asiantuntija Li Shuo sanoi brittilehti Guardianin mukaan.

Sopimuksen uskotaan toimivan myönteisenä esimerkkinä, joka saattaa horjuttaa kansainvälistä vastahakoisuutta ilmastotalkoisiin ajatuksella: ”Jos Kiinakin pystyy painamaan päästöjään alas, miksei siis kaikki muutkin.”

– Kun Yhdysvaltain ja Kiinan johtajat seisovat rinta rinnan ja ilmoittavat merkittävästä sitoutumisesta päästöjen hillitsemiseen, kyseessä on uusi alku. Molemmat ilmiselvästi tunnustavat ilmastonmuutoksen aiheuttaman kasvavan uhkan ja kiireellisten toimien tarpeellisuuden, yhdysvaltalaisen World’s Resources Institute –ympäristöjärjestön johtaja Andrew Steer sanoi.

Tavoitteiden saavuttaminen on kuitenkin kaikkea muuta kuin itsestäänselvää. Obaman lupaama aikaraja päästöjen leikkaamiselle on yli vuosikymmenen päässä, kun taas hänen presidenttikauttaan on jäljellä enää kaksi vuotta.

Ympäristölainsäädännön vieminen eteenpäin vaikeutui äskettäisissä kongressivaaleissa, joissa opposition republikaanit kirivät voittoon.

Republikaanileiristä Obaman ilmoitus torjuttiinkin välittömästi.

– Suunnitelma on epärealistinen. Energiamaksut nousisivat ja työpaikat vähenisivät, läksytti Yhdysvaltain senaatin tuore republikaanijohtaja Mitch McConnell.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry puolusti demokraattien linjaa ja tarvetta aiempaa laajempiin kansainvälisiin toimiin.

– Kukaan meistä ei pysty ratkaisemaan sitä [ilmastonmuutosta] yksin, Kerry perustelee sopimusta amerikkalaisessa New York Times –lehdessä tänään julkaistussa kirjoituksessaan.

– Vaikka Yhdysvallat lopettaisi kaikki kasvihuonekaasupäästönsä, se ei silti riittäisi vastapainoksi, jos Kiina ja muu maailma jatkaisivat hiilipäästöjen tuottamista. Yhtä lailla vaikka Kiina painaisi päästönsä olemattomiin, se ei riittäisi, mikäli Yhdysvallat ja muu maailma eivät muuttaisi toimiaan, Kerry kirjoittaa.

Lähteet: Reuters, AP