Jari Aarniolle kovat syytteet Trevoc-jutussa – yhteensä 9 henkilöä oikeuteen

Valtakunnansyyttäjänvirasto on saanut syyteharkinnan valmiiksi niin sanotussa Trevoc-haarassa. Viranomaisten käyttämiin seurantalaitteisiin liittyvässä Trevoc-haarassa yhteensä 9 henkilöä joutuu oikeuteen. Aarniolle vaaditaan enintään 4,5 vuoden vankeusrangaistusta. Jari Aarnio ja kaikki muut syytteen saaneet kiistävät syyllistyneensä rikoksiin.

Kotimaa
Jari Aarnio.
Jari Aarnio.Yle

Helsingin huumepoliisin entiseen päällikköön Jari Aarnioon kohdistuvassa laajassa rikostutkinnassa niin sanotun Trevoc-haaran syyteharkinta on valmistunut. Aarnio joutuu oikeuteen vastaamaan syytteisiin törkeästä petoksesta, törkeästä lahjuksen ottamisesta, törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä sekä rekisterimerkintärikoksesta. Aarnio on kiistänyt kaikki rikosepäilyt.

Syyteharkinnan mukaan Jari Aarnio on ollut merkittävässä roolissa viranomaisille seurantalaitteita myyneessä Trevoc-yhtiössä. Syytteiden mukaan Aarnio on samaan aikaan osallistunut esteellisenä seurantalaitteiden hankkimiseen Helsingin poliisilaitoksella. Syytteiden mukaan Aarnio on salannut toimintansa Trevoc-yhtiössä erilaisilla yhtiöjärjestelyillä.

Aarnio saa syytteen törkeästä lahjuksen ottamisesta sillä perusteella, että syyttäjä katsoo Aarnion saaneen Trevocista lahjuksia. Syytteiden mukaan lahjus on käytännössä ollut se, että Aarniolle on tarjottu mahdollisuutta päästä omistajatahoksi Trevociin ja sitä kautta käsiksi yhtiön tuottamiin voittoihin. Syytteiden mukaan Aarnio on ollut merkittävässä roolissa Trevoc-yhtiössä. Aarnio on kiistänyt aiemmin kaikki rikosepäilyt ja se tarkoittaa sitä, että hän kiistää myös syytteet.

Syyttäjä vaatii Jari Aarniolle enintään 4,5 vuoden vankeusrangaistusta. Enimmäisrangaistus syytteiden mukaisista rikoksista on seitsemän vuotta vankeutta.

Viranomaiset joutuneet luopumaan seurantalaitteista

Poliisitutkinnan mukaan Trevoc-yhtiön taustalla on ollut United Brotherhood -rikollisjärjestön johtajaksi epäilty henkilö. Syytteiden mukaan rikosllisjärjestön osuus Trevoc-yhtiössä on salattu niiltä viranomaisilta, joille Trevocin seurantalaitteita on myyty. Trevocin seurantalaitteita ovat käyttäneet poliisin lisäksi muun muassa rajavartiolaitos ja tulli.

Yle Uutisten tietojen mukaan viranomaiset ovat joutuneet luopumaan asteittain Trevocin seurantalaitteiden käytöstä sen jälkeen kun yhtiön yhteys rikollisjärjestöön on tullut ilmi.

Yhteensä 9 henkilöä joutuu oikeuteen

Aarnion lisäksi Trevoc-jutussa oikeuteen joutuu 8 henkilöä. Yksi syytteen saaneista on rikollisjärjestö Uniten Brotherhoodin johtoon kuuluva henkilö, joka on yhdistetty Aarnioon laajassa tutkinnassa.

Trevoc-jutussa oikeuteen joutuu myös esimerkiksi Suojelupoliisissa työskennellyt poliisi, joka oli mukana Trevoc-yhtiön toiminnassa. Häntä syytetään törkeästä lahjuksen antamisesta.

Syyttäjä vaatii syyteityille 2,5-3,5 vuoden vankeusrangaistuksia ja sakkoja.

Kaikki syytteen saaneet kiistävät syyllistyneensä rikoksiin.