1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Woikoski panostaa vahvasti vetyteollisuuteen – Euroopan suurin vetytehdas nousi Kokkolaan

Kaasualan perheyrityksen Woikosken vetytehdas Kokkolassa on Euroopan suurin vedestä vetyä tuottava laitos. Se tuottaa vetyä muun muassa vetyautojen käyttöön. Yritys satsaakin reippaasti vetytuotantoon: uuden tehtaan lisäksi se on kehittänyt Suomen ensimmäisen vedyntankkausaseman ja laajentaa verkostoaan naapurimaihin. Noin 10 miljoonan euron tehdasinvestointi on vain osa suurta, parinkymmenen miljoonan euron satsausta.

Kuva: Woikoski

Vetytehdas on pyörinyt jo lähes kaksi kuukautta, vaikka virallisia avajaisia vietettiin vasta keskiviikkona. Tehtaassa valmistetaan vetyä tislatusta vedestä. Vedyn tuotannossa valmistuu samalla myös ultrapuhdasta happea. Yhtä puhdasta happea tuottaa yhtiön tiedotteen mukaan vain muutama tuotantolaitos maailmassa.

Parin viime vuoden aikana Kokkolan suurteollisuusalueelle rakennettu tehdaskokonaisuus on Woikosken historian suurin satsaus. Yrityksellä on alueella tällä hetkellä kolme tehdasta: ilmakaasutehdas, hiilidioksiditehdas ja uusi vetytehdas. Niissä työskentelee yhteensä 10 työntekijää. Kokkolan yritys on investoinut muutamassa vuodessa noin 40 miljoonaa euroa.

Vetytehtaassa on kolme tuotantolinjaa ja viereen on rakennettu myös vetypullokonttien täyttöasema. Pääosa vetytehtaan vedystä siirtyy suoraan suurteollisuusalueella sijaitsevalle yritykselle, Freeport Cobaltille, joka valmistaa siitä kobolttia matkapuhelinten akkuihin.

Lisäksi vetyä käytetään muun muassa elintarviketeollisuudessa margariinin ja xylitolin valmistukseen.

Vetysatsaukset eivät jää vain tehtaaseen, vaan lisäksi yritys on rakentanut Suomen ensimmäiset vedyntankkausasemat.

Tällä hetkellä niitä on kaksi: yksi Voikoskella ja yksi Helsingissä. Kolmas nousee Etelä-Suomeen pian. Woikoski tähtääkin maailmanlaajuisille tankkausasemamarkkinoille ja laajentaa seuraavaksi Ruotsiin.

Woikoski on 130 vuotta vanha voikoskelainen perheyritys. Sillä on toimintaa 11 paikkakunnalla.