Lappeenrannassa vauvojen ruuhkaviikot

Etelä-Karjalan keskussairaalan synnytysosaston ennätyspäivä oli tiistaina, jolloin syntyi seitsemän vauvaa. Monina päivinä marraskuussa on syntynyt niin paljon vauvoja, että ruuhkan purkuun on täytynyt hälyttää kotoa hoitajia ja kätilöitä töihin.

Kotimaa
Kuvassa vauva
Etelä-Karjalan keskussairaalan synnytysosastolla on kiirettä tässä marraskuussa.YLE / Kia-Frega Prepula

Etelä-Karjalan keskussairaalan synnytysosastolla eletään ruuhkaviikkoja. Ennätyspäivä oli tiistaina, jolloin syntyi seitsemän vauvaa. Monina päivinä marraskuussa Lappeenrannan synnytysosastolla on syntynyt niin paljon vauvoja, että ruuhkan purkuun on täytynyt hälyttää kotoa hoitajia ja kätilöitä töihin.

Sairaalassa tiedetään laskettujen aikojen perusteella, paljonko synnyttäjiä on odotettavissa. Tilanteet muuttuvat kuitenkin sen takia, että synnytyksiä käynnistyy myös muina päivinä kuin laskettuna aikana.

Synnyttäneitä äitejä varten on myös jouduttu etsimään väliaikaisia vuodepaikkoja. Äidit ovat odottaneet paikkaa vuodeosastolta muun muassa synnytysosaston tarkkailu- ja tutkimushuoneissa. Käytäväpaikoille äitejä ei sijoiteta.

Lokakuun lopulla sen sijaan oli päiviä, joina ei syntynyt ainoatakaan vauvaa. Muutenkin lokakuussa oli melko rauhallista.

Kiireisimpinä kuukausina Lappeenrannan synnytysosastolla päivänvalon näkee yli sata vauvaa. Tänä vuonna vilkkaimpia kuukausia ovat olleet tammi- ja kesäkuu, mutta myös marraskuusta odotetaan vilkasta.

Toimintayksikön esimies Tuija Suokas arvioi kuitenkin, että koko vuoden vauvamäärä Etelä-Karjalan keskussairaalan synnytysosastolla on lähellä keskimääräistä 1100 vauvaa.