1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Epäily: Viranomaiset hankkineet Aarnioon kytketyltä yhtiöltä seurantalaitteita 1,2 miljoonalla eurolla

Poliisitutkinnan mukaan Trevoc-yhtiön taustalla on ollut United Brotherhood -rikollisjärjestön johtajaksi epäilty henkilö. Tänään keskiviikkona nostettujen syytteiden mukaan rikollisjärjestön osuus Trevoc-yhtiössä on salattu niiltä viranomaisilta, joille Trevocin seurantalaitteita on myyty. Kaikki syytteen saaneet kiistävät syyllistyneensä rikoksiin.

Jari Aarnio Helsingin käräjäoikeudessa 14. huhtikuuta. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Valtakunnansyyttäjänvirasto epäilee, että Helsingin poliisi, Suojelupoliisi, Tulli ja ulkoministeriö ovat ostaneet seurantalaitteita Trevoc-yhtiöltä yhteensä noin 1,2 miljoonan euron edestä.

Tänään keskiviikkona nostettujen syytteiden mukaan Helsingin huumepoliisin entinen johtaja Jari Aarnio on ollut merkittävässä roolissa seurantalaitteita valmistavassa Trevoc Oy:ssä ja salannut yhteytensä yhtiöön.

– Samalla Aarnio on ollut Helsingin poliisilaitoksessa valmistelemassa näiden laitteiden hankintoja, kuvailee apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske.

Aarnio on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin.

Seurantalaiteyhtiöllä epäillään olevan kytköksiä rikollispomoon

Poliisitutkinnan mukaan Trevoc-yhtiön taustalla on ollut myös United Brotherhood -rikollisjärjestön johtajaksi epäilty henkilö.

– [Syytteen mukaan] Aarnio ja muut Trevoc Oy:n osakkeenomistajat ovat syyllistyneet petokseen Helsingin poliisilaitosta ja muita viranomaistahoja kohtaan, koska jos viranomaistahot olisivat tienneet, että Trevoc-yhtiön taustalla on ollut tiettyjä tahoja, he eivät olisi tilanneet näitä laitteita Trevoc oy:ltä, selvittää apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske.

– Nuo laitteet ovat sellaisia, että niihin liitttyy erityisen suuri luotettavuusnäkökohta.

Syyttäjä: Trevocille annettu pääsy viranomaisten järjestelmiin

Valtakunnansyyttäjänviraston mukaan Trevoc Oy:n viranomaisille myymät tuotteet ovat olleet teknisiä seurantalaitteistoja, ohjelmistoja sekä salaisten pakkokeinojen käyttöön tarkoitettua teknisen tarkkailun välineistoa.

Syyttäjän mukaan Helsingin poliisi, Suojelupoliisi, Tulli ja ulkoministeriö ovat joutuneet päästämään Trevoc Oy:n järjestelmiinsä yhtiöltä ostettujen laitteiden huoltoajojen yhteydessä.

Valtakunnansyyttäjänvirasto sai tänään valmiiksi syyteharkinnan Helsingin huumepoliisin entiseen johtajaan Jari Aarnioon liittyvän rikosvyyhdin niin kutsutussa Trevoc-haarassa.

Jari Aarnio ja kahdeksan muuta henkilöä joutuvat vastaamaan oikeudessa syytteisiin. Kaikki syytteen saaneet kiistävät syyllistyneensä rikoksiin. Yhden henkilön osalta valtakunnansyyttäjä teki syyttämättäjättämispäätöksen.