Somalialaissyntyinen Abdi ehti ajaa taksia kaksi kuukautta Lieksassa – uhattiin tappaa ja pahoinpideltiin vuoron päätteeksi

Somaliassa syntynyt Abdi on Lieksan ensimmäinen tummaihoinen taksikuski. Hänet pahoinpideltiin toissa viikonloppuna vuoron päätteeksi. Poliisi tutkii tapausta rasistisena rikoksena.

Kotimaa
Taksikuski ajaa autoa
Yle / Lasse Laitinen

Lieksalainen Abdi muutti Suomeen vuonna 2008. Pohjois-Karjalaan hän päätyi Turun ja Oulun kautta. Peruskoulun Abdi kävi Lieksan kristillisessä opistossa ja tällä hetkellä hän opiskelee ammattikoulussa. Taksia hän alkoi ajaa tänä syksynä opintojensa ohessa.

Hänestä tuli samalla Lieksan ensimmäinen tummaihoinen taksikuski. Uusi kuski aiheutti heti reaktioita taksipiireissä.

– Minulle soitettin heti, että Pauli *****le, olet sitten mennyt palkkaamaan somalin kuskiksi. Sieltä kyseltiin, että mitäs tämä oikein tarkoittaa, kertoo Abdin palkannut yrittäjä Pauli Meriläinen.

Tummaihoinen kuski aiheutti ihmetystä myös paikallisissa asiakkaissa.

– Kun ajan taksia, lähes jokaisella on ensimmäinen kommentti, että olet tumma mies ja ajat taksia. He kyselevät mistä olen saanut ajokortin ja niin edelleen. Täällä on paljon rasistisia ihmisiä. En kuitenkaan sano, että kaikki ovat tälläisiä Lieksassa, Abdi kertoo.

Samana iltana tappouhkauksia ja pahoinpitely

Ensimmäiset kaksi kuukautta auton ratissa sujuivat suhteellisen rauhallisesti pieniä sanaharkkoja lukuun ottamatta. Yhtenä iltana kaikki kuitenkin muuttui:

Abdi starttaa taksinsa marraskuisena perjantai-iltana Lieksan keskustassa. On alkamassa yövuoro ja luvassa on kiireinen ilta, sillä ravintolat ovat täynnä kyytiä vailla olevia juhlijoita.

Alkuillasta Abdin kyytiin hyppää mies, joka haluaa kyydin kauas kaupungin keskustasta. Matka loppuu kuitenkin lyhyeen, sillä asiakas uhkaa tappaa Abdin.

– Lähdin ajamaan ja hän sanoi minua koko matkan ajan neekeriksi. Käännyin ja toin hänet takaisin keskustaan ja hän ilmoitti ettei hän maksa siitä mitään.

Abdi soittaa poliisille ja ilmoittaa tapahtuneesta. Vuoro jatkuu normaalisti, sillä illan varsinainen sesonki on vasta edessä. Baarit ovat nimittäin sulkeutumassa.

Minulle soitettin heti, että Pauli *****le, olet sitten mennyt palkkaamaan somalin kuskiksi.

Pauli Meriläinen

Varhain aamuyöstä Abdi saa tilauksen keskustassa sijaitsevasta ravintolasta. Kyytiin istahtaa kaksi ulkopaikkakuntalaista miestä, jotka ovat matkalla syrjäisellä tiellä sijaitsevaan taloon. Kun taksi saapuu perille, toinen kyydissä olevista lähtee Abdin kertomuksen mukaan hakemaan sisältä käteistä.

– Hän nousi autosta, meni ovelle ja sanoi, että tule hakemaan rahat täältä. Sanoin, etten tule. Hän sanoi, että jos et tule, niin minä tapan sinut. Lopulta hän tuli ovelta, otti ratista kiinni ja hän yritti lyödä. Sitten hän otti minut autosta hän löi minua jollain esineellä päähän. Sitten tuli paljon verta ja hän uhkasi myös tappaa. Sen jälkeen hän yritti viedä ja heittää minua jokeen. Pääsin lopulta tilanteesta pois ja menin autoon ja laiton ovet lukkoon. Kaiken kaikkiaan tilanne kesti 15 minuuttia, Abdi kertaa illan tapahtumia.

Taksikuskien pahoinpitelyt harvinaisia

Poliisi epäilee pahoinpitelyn motiivia rasistiseksi ja tutkii tapausta pahoinpitelynä, laittomana uhkauksena ja lievänä petoksena. Poliisin mukaan illan tapahtumien tutkinta on vaikeaa, sillä autossa ei ollut turvakameraa. Jutussa ovat siis vastakkain taksikuskin ja kahden asiakkaan sana.

– Oikeus sitten myöhemmin harkitsee, mitkä seikat asiassa ovat merkittäviä ja mitkä eivät. Mutta tapaus on erittäin surullinen kaiken kaikkiaan. Kun ihminen haluaa tehdä työtä ja sitten käy näin, valittelee tutkinnanjohtaja Antti Arponen Itä-Suomen poliisista.

Taksiliitto pitää tapausta erittäin valitettavana. Liiton mukaan taksikuskeihin kohdistuvat pahoinpitelyt ovat erittäin harvinaisia.

Haluaisin maksaa itse sen mitä elämässäni tarvitsen. Haluaisin, että elämä menee eteenpäin.

Abdi

– Tapauksia on vuositasolla vähän, tarkkaa tilastointia niistä ei ole olemassa. Harvinaista se on, viestintäpäällikkö Katja Saksa sanoo.

Abdi on päättänyt lopettaa taksin ajamisen, ainakin öiseen aikaan. Nyt hän suunnittelee muuttoa muualle pois Lieksasta.

– Minä menin töihin ja haluaisin maksaa veroja. Haluaisin maksaa itse sen, mitä elämässäni tarvitsen. Haluaisin, että elämä menee eteenpäin. Mutta Lieksassa minua pelottaa, Abdi päättää.