1. yle.fi
  2. Uutiset

Pikku Prinssi -animaation ääniä tehdään Suomessa – ääninäyttelijöinä Oscar-voittajia

Kokkolalainen Heikki Kossi tekee foley-äänet klassikkokirja Pikku Prinssistä tehtävään suuren budjetin animaatioelokuvaan. Ääninäyttelijöinä elokuvaa tähdittävät muun muassa Jeff Bridges ja Benicio del Toro.

Kotimaan uutiset
Kuvassa Heikki Kossi
Yle / Heini Holopainen

Heikki Kossin H5 Film Sound -studio tekee Kokkolassa foley-äänet Antoine de Saint-Exupéryn klassikkokirja Pikku Prinssistä tehtävään suuren budjetin animaatioelokuvaan. Pikku Prinssin budjetti on vajaat 70 miljoonaa euroa ja Yhdysvalloissa sen levitysoikeudet on ostanut Paramount Vantage. Elokuva saa ensi-iltansa ensi vuonna.

Tänä vuonna on tullut ulos jo vajaat 30 elokuvaa, joihin foley-äänet on tehty Heikki Kossin studiolla. Niiden joukossa on Jalmari Helanderin kansainvälinen läpimurtoelokuva Big Game, suomalais-ranskalainen animaatio Muumit Rivieralla sekä syksyn kotimainen hitti Mielensäpahoittaja.

Pikku Prinssi -sopimuksesta saakin Kossin mukaan kiittää aiempia töitä:

– Hyvin tehty työ poikii lisää töitä. Näinhän se on kaikkialla muuallakin elokuva-alalla.

Kotimaisiin tuotantoihin verrattuna aikaa äänitöihin on jopa kolmin-nelinkertaisesti. Muuten tuotannon kokoluokka ei työtä leimaa:

– Se on tarinankerrontaa äänillä samalla tavalla kuin muutkin, sanoo Kossi.

Isoissa tuotannoissa paljon potin jakajia

Pikku Prinssi on englanninkielinen, vaikka sen tuotantomaa onkin Ranska. Elokuvan ohjaa muun muassa animaatiohitti Kung Fu Pandan ohjannut Mark Osborne. Elokuvan englanninkielinen ääniraita on täynnä kuuluisia näyttelijöitä, muun muassa Oscar-voittajat Marion Cotillard, Jeff Bridges ja Benicio del Toro sekä Oscar-ehdokkaat James Franco, Paul Giamatti ja Albert Brooks.

Kossi toppuuttelee ajatusta suurten produktioiden mahdollisuuksia, joihin tämä työ ehkä aukoo ovia.

Hyvin tehty työ poikii lisää töitä.

– Aina ajatellaan, että budjetit ovat isoja. Suurin osa niistä menee kuitenkin isojen näyttelijöiden palkkoihin ja studiovuokriin. Saatava korvaus on tietysti suurempi kuin suomalaisessa tuotannossa, mutta niin on käytetty aikakin.

Aika moni kollega onkin torpannut harhakuvan punaisista matoista ja shampanjasta.

– Se koskee vain aallonharjaa. Isoja näyttelijöitä ulkomailla. Edes suomalaisia näyttelijöitä se ei koske, vaikka me näemme heitä iltapäivälehdissä, nauraa Kossi.

Koska tehdyt työt voivat poikia uusia, Kossi muistuttaakin, että tärkein urakka on aina se, joka on juuri nyt käsillä.

– Pitää rakastaa työtä juuri sillä hetkellä, kun se on työn alla.

Lue seuraavaksi