1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jäikö maitotölkki tai säilykepurkki avaamatta? – ratkaisu voi löytyä lähimarketista

Maitopurkin korkki on tiukassa, kurkkupurkin kansi ei aukea ja hammastahnatuubi jumittaa. Märkä tiskiriepu, kuuma vesi ja lopulta veitsi otetaan avuksi, mutta aina nekään eivät auta ja tuote jää pakkaukseensa. Tilanteita, joihin yhä useammin törmää arjessa, mutta joihin on keksitty käteviä apuvälineitä.

Kotimaan uutiset
Nainen avaa vesipulloa apuvälineellä.
Tarja Nyyssönen / Yle

Kuusikymppinen nainen kutsuu lapsensa kylään. Pöydälle on koottu seitsemän erilaista säilyketölkkiä ja yksi avaamaton kotikaljapullo. Nainen kertoo osan tölkeistä odottaneen avaamista useita kuukausia.

Märkä riepu tölkin kannen ympärillä ei riitä tuomaan pitoa, voimat eivät käsissä riitä avaamiseen ja päiväys alkaa mennä tuotteissa vanhaksi. Paikalle kutsutun aikuisen lapsenkaan näppivoimat eivät riitä kotikaljapulloon vaan käyttöön pitää ottaa puukko.

Tilanne on tuttu apuvälineitä ammatikseen välittävälle Anu Holopaiselle.

– Tämä on hyvin tyypillinen tilanne, nykyään tölkit ja purkit laitetaan niin tiukasti kiinni pakkausvaiheessa, että ei niitä aina meinaa tervekätinenkään auki saada. Saati jos on iän tuomaa heikkoutta tai vaikka reuman aiheuttamaa nivelkipua, kertoo apuvälineyksikön hoitaja Anu Holopainen Etelä-Savon sairaanhoitopiirin alueellisesta apuvälineyksiköstä.

Kun arkiaskareista tuli ongelma

Kotikonsteja ja niksejä käytetään usein keittiön pulmatilanteissa. Kostea tiskirätti antaa pitoa hillotölkin kanteen ja kuuma vesi notkistaa tiukassa olevan pullonkorkin, mutta aina nekään eivät auta. Arkea helpottamaan onkin kehitelty lukematon määrä pieniä apuvälineitä.

– Nahkea kuminen "hattu" auttaa avaamaan pullon kierrekorkit ja isompi hattu antaa pitoa tölkinkanteen. Maitotölkin kierrekorkkiin on oma avaajansa ja säilykepurkkien avaamiseen löytyy monta erilaista apuvälinettä, Holopainen kertoo.

Pienapuvälineitä arkeen.
Tarja Nyyssönen / Yle

Pienistä arjen apuvälineistä voi olla myös taloudellista hyötyä. Hammastahnatuubia tai majoneesiputkiloa harvoin saa tiristettyä ihan tyhjiin omin käsin. Apuvälineiksi tarkoitetuilla putkilopuristimilla tuubit saa puristettua tyhjiin huomattavasti tarkemmin.

– Kun voimat ehtyvät tai on kipuja, voivat ihan tavalliselta tuntuvat askareet muuttua hankaliksi. Hammastahnaa ei tuubista niin vaan saakaan ulos, jos sormet ovat kipeät. Erilaiset puristimet tuovat helpotusta tähän ongelmaan.

 Apua löytyy marketeistakin

Kuntien apuvälineyksiköistä lainataan pieniä apuvälineitä yleensä suosituksen perusteella. Anu Holopainen kannustaa ottamaan yhteyttä, jos arki tuntuu yhtään hankalalta.

– Meille voi soittaa ja kysyä neuvoa. Jos on vaikka tulehduksellinen nivelsairaus tai kulumat sormissa, ylipäätään jos on toimintakyky heikentynyt, silloin voi pyytää toimintaterapeutilta tai lääkäriltä suosituksen apuvälineisiin. Mutta suurin osa näistä pienistä arjen apuvälineistä on suht edullisia hankkia kotiin omaksikin.

Nainen avaa pulloa apuvälineellä.
Tarja Nyyssönen / Yle

Holopainen kertoo, ettei tarvitse olla ikäihminen tai sairauden heikentämä, jotta apuvälineitä voisi suositella. Itse hän kertoo käyttävänsä nahkeaa "avaajahattua" ihan säännöllisesti.

– Jotain apuvälineitä saa jo ihan marketeistakin, mutta on olemassa myös apuvälineisiin erikoistuneita liikkeitä, joista varmasti löytyy apua. Alle kymmenen euron kappalehintaan saa ison osan näistä perusvälineistä.

Lue seuraavaksi