Sairaala ei huomannut potilaan katoamista: äidin kimppuun leikkipuistossa hyökännyt ehti olla useita tunteja poissa

Psykiatrisen potilaan paluu luvalliselta ulkoilureissulta jäi Niuvanniemen sairaalalta vahingossa noteeraamatta. Karkuri ehti hyökätä nuoren äidin kimppuun, ennen kuin poliisi sai hänet kiinni.

Kotimaa
Niuvanniemen sairaala
Niuvanniemen sairaala.Toni Pitkänen / Yle

Kuopion Niuvanniemen oikeuspsykiatrisesta sairaalasta maanantaina karannut potilas oli kadoksissa useita tunteja ilman, että sairaala havaitsi katoamista.

Niuvanniemen sairaalan lääkäri sai tiedon kadonneesta potilaastaan vasta poliisilta sen jälkeen, kun mies oli ehtinyt hyökätä leikkipuistossa lastensa kanssa olleen äidin kimppuun.

Kun karkaamisia tapahtuu harvoin, käytännöillä on tapana höllentyä.

Eila Tiihonen

Mies oli ollut ulkoilemassa avoimella sairaala-alueella lyhyellä ulkoiluluvalla, ja hänen paluunsa jäi Niuvanniemen henkilökunnalta tarkistamatta. Sairaalan johtava lääkäri Eila Tiihonen pahoittelee tilannetta.

– Meillä on ohje siitä, että ulkoilusta on palattava aikataulussa ja henkilökunnan on noteerattava paluu. Nyt näin ei käynyt. Kun karkaamisia tapahtuu harvoin, käytännöillä on tapana höllentyä.

– Tilanne oli hyvin valitettava, enkä halua vähätellä asiaa. Korjaamme käytäntöjämme niin, että työohje palautetaan jälleen henkilökunnan mieliin, Tiihonen sanoo.

Niuvanniemessä on ulkoilusta tarkat säännöt

Niuvanniemen oikeuspsykiatrisessa sairaalassa on erilaisissa kuntoutumisen vaiheissa olevia ja eriasteisista psykiatrisista ongelmista kärsiviä potilaita. Osa heistä ulkoilee henkilökunnan silmien alla aidatulla alueella ja osa avoimella sairaala-alueella.

Kuntoutuksen loppuvaiheessa olevat käyvät myös sairaala-alueen ulkopuolella, ja osa pääsee välillä kotiinkin.

Suomessa ei ole yhtään täysin umpinaista laitosta, eikä pidä ollakaan.

Eila Tiihonen

– Lääkäri arvioi potilaan psyykkisen voinnin aina, ennen kuin ulkoilun sääntöjä väljennetään. Tässä uusimmassakin tapauksessa arvio potilaan tilasta oli tehty, ennen kuin hänet päästettiin liikkumaan avoimelle sairaala-alueellemme, kertoo johtava lääkäri Eila Tiihonen.

Karkaamistapauksissa lääkäri arvioi aina, missä vaiheessa sairaalan on tarve pyytää virka-apua poliisilta.

Tiihosen mukaan jokaisen potilaan on päästävä päivittäin ulos.

– Suomessa ei ole yhtään täysin umpinaista laitosta, eikä pidä ollakaan, hän sanoo.