Venäjänkieliset maahanmuuttajat löytäneet Valamon kurssit – tulijoita olisi enemmän kuin mahtuu

Suomessa asuvat venäläiset ovat löytäneet Valamossa pidettävät ortodoksikurssit. Luostarin yhteydessä toimivan Valamon opiston viimeisimmälle venäjänkieliselle kurssille tulijoita olisi ollut enemmän kuin majoitustilat antavat myötä. Osallistujia on ollut myös Venäjältä.

Kotimaa
Valamo
Kari Toiviainen / Yle

Heinävedellä toimivanValamon opiston (siirryt toiseen palveluun)venäjänkieliset kurssit ovat löytäneet luostariympäristössä pidettävät ortodoksissuukurssit. Tämän vuoden viimeisimmälle kurssille osallistui yli sata opiskelija, kun keskimääräinen osallistujamäärä liikkuu neljänkymmenen molemmin puolin.

Valamon opiston kurssisihteeri Ira Matsi kertoo, että tulijoiden määrä yllätti.

– Olimme varautuneet noin neljäänkymmeneen osallistujaan, mutta yhteydenottoja tuli vielä viime hetkilläkin. Valitettavasti kaikille halukkaille ei olisi ollut tarjolla majoitustiloja, kertoo Matsi.

Sana kursseista leviää eri kautta

Ira Matsin mukaan tärkeää roolia Suomen venäjänkielisille tarkoitettujen kurssien markkinoinnissa esittävät eri seurakunnat.

– Varsinkin Pohjois-Karjalassa maahanmuuttajien kanssa paljon työtä tehnyt isä Konstantin Strekachev on saanut useita osallistuja myös muun muassa Lieksasta ja Nurmeksesta.

Sana Valamon kursseista leviää myös rajan yli Venäjälle. Osallistujia on tullut muun muassa Pietarista.

Valamo-opiston venäjänkielisillä viikonloppukursseilla kerrotaan Suomen ortodoksisen kirkon toiminnasta ja sen keskeisistä opeista. Ensi vuoden ensimmäisellä kurssilla käsitellään parisuhteeseen ja perheeseen liittyviä asioita.

Valamo-opisto on järjestänyt lähinnä maahanmuuttajille tarkoitettuja kursseja jo useanvuoden ajan. Osallistujien tuntemus ortodoksisuuteen on kurssin järjestäjien mukaan hyvin vaihteleva.