1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Talvimelontaan hurahtanut pysyy vesillä järvien jäätymiseen asti

Melonta ei ole vain kesäkauden harrastus. Kokenut harrastaja lähtee vesille sulan veden aikaan syystalvellakin. Varusteiden on syytä olla kunnossa ja vaatetuksen vettä pitävää sekä lämmintä, sillä kohmettuminen on talvimelojan pahin uhka.

ilmiöt
Matti Rehtola meloo Lahden Pikku-Veskulla.
Mikko Tuomikoski / Yle

Intohimoinen meloja ei pysy kuivalla maalla talvellakaan – ainakaan, jos järvet ovat sulat.

Kokenut meloja ja melonnan opettaja Matti Rehtola kertoo, että kajakissa kyllä tarkenee, jos osaa varustautua oikein.

– Tärkeintä on suhtautua nöyrästi kylmää vettä kohtaan.

Kylmettyminen on melojan pahin uhka. Kohmettuakseen ei tarvitse välttämättä joutua edes veden varaan.

– Kohmettuminen alkaa sormista. Ironista kyllä, meloja ei pysty toimimaan lainkaan, jos sormet ovat pois pelistä, kertoo Rehtola.

– Sormien kohmettuminen haittaa muun muassa melan käsittelyä. Ei voi kutsua apua, koska ei voi käyttää puhelinta, aukkopeittoa ei välttämättä saa auki, luettelee Rehtola.

Melojien tarpeisiin löytyy monenlaisia rukkasia ja hansikkaita. Konkarimeloja muistuttaa, että tärkeää on muistaa vaihtohansikkaat, jos kylmä kuitenkin pääsee yllättämään.

Matkapuhelin vesitiiviissä pussissa, termospullon kanootin päällä.
Puhelin pakataan matkaan vesitiiviiseen pussiin. Mikko Tuomikoski / Yle

Tekniikkaa tarpeen mukaan

Melojan varusteisiin kuuluu aina myös kännykkä, joka kannattaa pakata vesitiiviisti ja siten, että se on helppo saada esille.

– Jos kajakki pääsee vaikka luodolta karkuun, melojaa ei lohduta se, että kännykkä on kajakissa. Akun lataus on myös syytä tarkistaa, sillä virrattomalla kännykällä ei saa apua.

Pimeys saattaa yllättää melojan kesken matkaa, joten vesillä ollessa pitää aluksessa – myös kajakissa – olla ajovalo jo senkin takia, etteivät isommat ja nopeammat alukset aja päälle.

Näidenkin varusteiden mukanaolo ja toimintakunto kannattaa tarkistaa ennen retkelle lähtöä.

Kylmä kangistaa nopeasti

Jäällä liikkujille tolkutetaan aina, että kylmään veteen pudonneen pitää päästä nopeasti ylös ja lämpimään. Tämä on aivan yhtä tärkeää melojille, vaikkei jäisessä vedessä liikutakaan.

Ironista kyllä, meloja ei pysty toimimaan lainkaan, jos sormet ovat pois pelistä.

Matti Rehtola

– Muutaman asteen lämpöiseen veteen pudonneella on joitain minuutteja aikaa päästä lämpimään eikä silloin riitä se, että pääsee rantaan, vaan kyse on nimenomaan lämpimästä, täsmentää Rehtola.

Rehtola tietää, mistä puhuu, sillä erilaisten koulutus- ja opetustilaisuuksien tiimellyksessä on hänkin saanut kokea, miltä kylmä vesi tuntuu.

Kylmettyminen uhkaa jopa lämpinä kesäpäivänä, vaikka veden lämpötila olisi lähellä 20 astetta.

– Tällaisessa lämpötilassa selviää parikin tuntia, mutta jos joutuu veden varaan vaikka keskellä selkää ja sieltä pitäisi selvitä pois, saattaa meloja silti ehtiä kylmettyä.

Turvallisuusvarusteita kanootin päällä.
Kylmään veteen ei auta lähteä melomaan ilman monipuolisia varusteita. Mikko Tuomikoski / Yle

Oikeat varusteet antavat lisäaikaa

Rehtola esittelee omia varusteitaan ja kuivapukua, jonka alle voi laittaa lämmintä vaatetta ja jonka sisällä pysyy kuivana, vaikka joutuisi veden varaan.

– Kylmettyminen on silti hengenvaarallinen uhka, mutta tämän puvun ja lisävaatetuksen ansiosta pelastautumisaikaa voi olla kymmeniä minuutteja.

Muutaman asteen lämpöiseen veteen pudonneella on joitain minuutteja aikaa päästä lämpimään.

Matti Rehtola

Melojan kaikkein tärkein varuste, joka pitää olla päällä aina vesille lähdettäessä, on pelastusliivi. Unohtaa ei myöskään sovi hinausliinaa, joka on toinen pakollinen varuste, vaikka sää olisikin lämmin.

– Liinan avulla voi hinata kajakkia, jos esimerkiksi melojan kädet ovat päässeet kohmettumaan. Sen avulla voi myös kannatella veden varaan pudonnutta. Jos ollaan ryhmässä liikkeellä, ryhmän koossa pysyminen on kaikkien turvallisuuden kannalta tärkeätä, ja silloinkin tarvitaan liinaa.

Talviset olosuhteet vaikuttavat myös kajakin valintaan.

– Kajakki, jota käytän kylmissä olosuhteissa on mahdollisimman tukeva eikä siinä ole eviä tai peräsintä, jotka voisivat jäätyä. Melojan tulee tietysti aina huomioida sää, eikä ottaa turhia riskejä.

Lue seuraavaksi