Tulli, Supo ja UM kiistävät: Rikollispomoon liitetyllä seurantalaiteyhtiöllä ei ollut valvomatonta pääsyä järjestelmiin

United Brotherhood-rikollispomoon kytketyltä Trevoc-yhtiöltä seurantalaitteita ostaneet viranomaiset ovat joutuneet asteittain luopumaan Trevocin seurantalaitteiden käytöstä sen jälkeen, kun yhtiön yhteys rikollisjärjestöön on tullut ilmi.

Kotimaa
Seurantalaiteyhtiö Trevocin nimi valomainoksessa Vantaan Technopoliksen ulkopuolella.
Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Valtakunnansyyttäjänviraston tänään keskiviikkona julkistaman syyttämättäjättämispäätöksen mukaan jutussa asianosaisena olevat viranomaiset ovat huoltoajojen yhteydessä joutuneet päästämään Trevoc-seurantalaiteyhtiön järjestelmiinsä.

Juttuun on merkitty asianosaisiksi Helsingin poliisilaitos, Tulli, Suojelupoliisi ja ulkoministeriö.

Tulli, Suojelupoliisi ja ulkoministeriö kiistävät, että Trevoc-seurantalaiteyhtiöllä olisi ollut pääsy kyseisten viranomaisten järjestelmiin siten, että viranomaisille olisi koitunut asiasta haittaa.

Helsingin poliisi kieltäytyy kommentoimasta asiaa ja vetoaa asianosaisen rooliinsa tutkinnassa.

Rajavartiolaitos puolestaan kiistää, että se olisi vastoin aiempia tietoja edes käyttänyt Trevoc-yhtiön seurantalaitteita. Rajavartiolaitos ei ole myöskään asianosaisena tänään julkistetussa valtakunnansyyttäjän asiakirjassa.

Tulli: Trevocilla hetkellinen pääsy

Moskovan matkalta tavoitetun Tullin turvallisuusjohtajan arvio on, että Trevoc-yhtiö on päässyt Tullin järjestelmään hetkellisesti.

– Mutta heillä ei ole ollut sinne mitään vapaata pääsyä, vaan jos on annettu pääsy, heillä on ollu pääsy sinne hetkellisesti, jos se on ollut laitteiston ylläpidon kannalta merkityksellistä, selvittää Tullin turvallisuusjohtaja Simo Rakshit.

Supo ja UM kiistävät Trevocin pääsyn järjestelmiinsä kokonaan

Suojelupoliisin viestintäjohtaja Jyri Rantala kertoo, että Trevoc-yhtiön Supossa tekemät huoltoajot ovat koskeneet ainoastaan seurantalaitteiden erillisiä järjestelmiä.

– Ne ovat olleet täysin erillisiä muista järjestelmistä ja niihinkin on päästy ainoastaan valvonnan alaisena, sanoo Rantala Yle Uutisille.

Niin ikään ulkoministeriö kiistää, että Trevoc-yhtiöllä olisi ollut pääsy ulkoministeriön järjestelmiin edes testiajojen yhteydessä.

– Ulkoministeriö on käyttänyt laitteita henkilöidensä ja omaisuutensa suojaamiseksi ja turvaamiseksi, kertoo ulkoministeriön turvallisuusjohtaja Ari Lahtela.

Helsingin poliisi ei kiistä Trevocin pääsyä järjestelmäänsä

Helsingin poliisin viestintäjohtaja Juha Hakola ei halua kommentoida Trevoc-yhtiön pääsymahdollisuuksia poliisin järjestelmään. Hän vetoaa oikeudessa käynnissä olevaan juttukokonaisuuteen.

– Koska olemme asianosaisroolissa tässä tutkinnassa ja tässä nyt käsiteltävässä asiassa, emme voi ottaa tähän kantaa, Hakola muotoilee.

– Trevoc on ollut yhteistyökumppanimme, mutta tämä palvelusopimus on irtisanottu välittömästi tämän asiakokonaisuuden tultua ilmi.

Seurantalaitteita 1,2 miljoonan euron arvosta

Viranomaiset ovat ostaneet United Brotherhood-rikollispomoon ja Helsingin huumepoliisin entiseen johtajaan Jari Aarnioon poliisitutkinnassa liitetyltä Trevocilta seurantalaitteita yhteensä noin 1,2 miljoonan euron edestä.

Tullista kerrotaan, että Tullin osuus tästä summasta on ollut merkittävä.

– En muista tarkkaa summaa, kertoo työmatkalta Moskovasta tavoitetttu Tullin turvallisuusjohtaja Sami Rakshit.

Ulkoministeriöstä kerrotaan, että sen osuus Trevoc-kaupoista on ollut noin 300 000 euroa. Helsingin poliisi ja Suojelupoliisi eivät halua kommentoida osuuttaan.

Tullilla on yhä käytössä Trevocilta hankittuja laitteita

Poikkeuksellisen laajassa rikosvyyhdissä osallisena olevan Trevoc-yhtiön laitteet ovat jo lähes poistuneet viranomaisten käytöstä.

Supo, ulkoministeriö ja Helsingin poliisi kertovat jo luopuneensa Trevoc-yhtiöltä hankituista seurantalaitteista. Tullissa Trevocilta hankittua laitekantaa uusitaan vielä.

– Olemme valmistautuneet tähän laitekannan uusimiseen ja viimeisiä hankintoja tehdään parhaillaan, jolloin pystytään luopumaan [Trevocilta hankituista laitteista] kokonaan, kertoo Tullin turvallisuusjohtaja Sami Rakshit.