1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vanhat valokuvat kootaan Facebookiin: "Siellä näkee paljon sellaista, mitä en ole koskaan nähnyt"

Facebook yhdistää kotikaupunkinsa historiasta kiinnostuneet. Oli kerran Lappeenranta -ryhmä on kuitenkin vain yksi monista, joissa ihmiset jakavat vanhoja kuvia ja niihin liittyviä tarinoita. Valtaosa kuvista on peräisin suurten ikäluokkien lapsuus- ja nuoruusvuosilta, mutta osa on otettu jo 1800-luvulla.

Kotimaan uutiset
lappeen poikia
Karoliina Kiiasen perhealbumi

Oli kerran Lappeenranta on yksi lukemattomista Facebookiin perustetuista nostalgiaryhmistä, joissa ihmiset jakavat perhealbumeistaan löytämiään vanhoja kuvia. Kuviin on ikuistettu niin maisemia, taloja kuin ihmisiäkin.

Kuvat kertovat menneestä ajasta ja aiempien sukupolvien elämästä. Kuvia lisäksi kommentoidaan ahkerasti, jolloin ryhmään kertyy valtava määrä historiallista tietoa Lappeenrannasta.

Leo Lipiäinen perusti Oli kerran Lappeenranta -ryhmän vajaa vuosi sitten, koska häntä kiinnosti kotikaupunkinsa historia. Nyt jäseniä on jo yli kaksi tuhatta.

lappeenrantalaisia 1920-luvulla
Mustolan kanavansuun saha, "lautapoikia" vuodelta 1926.Leo Lipiäisen perhealbumi

– Tutkin verkosta saatavaa materiaalia ja totesin, että kaikki oleelliset ja mielenkiintoiset kuvat löytyvät ihmisten albumeista ja kotiarkistoista, Lipiäinen kertoo.

Ryhmässä julkaistaan Lappeenrannan historiaan liittyviä vanhoja kuvia. Uusia kuvia julkaistaan ainoastaan, kun halutaan vertailla miten kohde on muuttunut vuosien saatossa.

Suurten ikäluokkien lapsuus- ja nuoruusvuodet eli 1950-1970-luvut ovat ryhmässä erityisen edustettuina. Osa kuvista on 1800-luvulta asti.

Lipiäinen ei ole laskenut kuinka paljon ryhmäläiset ovat kuvia jakaneet, mutta arvion mukaan niitä on kerääntynyt tuhansia.

– Helminä nyt mainittakoon Leirikirkon kuvat ja varma paikan määritys, Lerkanmäen nimen syntyhistoria, ja Nikolain vallien näkötorni, Lipiäinen listaa.

Vuosi oli 1970. Asuimme silloin Suonionkadun ja Valtakadun kulmassa suuressa puutalossa joka on jo purettu ja tilalla on kerrostalo. Suojaisalla sisäpihalla leikittiin paljon sekä tietty seikkailtiin muutenkin Lappeenrannassa.

Kultainen nuoruus

Timo Rönkä on Oli kerran Lappeenranta -ryhmän jäsen. Ryhmässä kiinnostaa kuvien herättämät muistot ja nuoruuden tutut paikat.

– Siellä käsitellään vanhaa Lappeenrantaa ja moni katsoo josko sieltä löytyisi omia kuvia. Omaa naamaani en sieltä ole vielä löytänyt, mutta ryhmässä on paljon maisemakuvia Lappeenrannasta 1960–1970-luvuilta, Rönkä kertoo.

Rönkä ei itse ole juurikaan jakanut omia kuviaan ryhmässä. Sivusto kuitenkin puolustaa Röngän mielestä paikkaansa.

– Hienoa että tämmöinen sivusto on perustettu. Siellä näkee paljon sellaista, mitä en ole koskaan nähnyt. Puukorttelit ovat hävinneet monesta paikasta. Kyllähän 1970-luvulla laitettiin surutta jopa hienoja kivitaloja edistyksen tieltä matalaksi, Rönkä kommentoi.

Lounaksen talo oli ollut tuohon(kin) aikaan hyvin miellyttävä paikka asua ympäristöineen ja ihmisineen. Vieressä oli sijainnut Sunin kenttä, jossa lapset pelasivat mm. neljää maalia.

Kentällä oli ollut myös kioski, josta lapset olivat saaneet laulupalkaksi jäätelöä kioskin vanhalta miesmyyjältä.

Lappeenrannan helmet kaikkien nähtävillä

Ryhmässä syntyy toisinaan myös keskustelua siitä, mitä jaettu kuva esittää.

– Jokainen voi vapaasti esittää omia mielipiteitään, mutta joku osaa aina kertoa mistä on oikeasti kyse. On hienoa, että kuvat pääsevät esiin. Muuten ne jäisivät pöytälaatikoihin ja häviäisivät. Nyt ne tulee dokumentoitua, Rönkä kiittelee.

Lämpimässä länsirinteessä sijaitsi maaherran talo, yksi kaupungin vanhimmista puurakennuksista. Talo oli vankilan johtajan virka-asunto. Se paloi vuonna 1970.

– Yksi sivuston hienous on se, että ihmiset keräävät materiaalia jota ei löydä ehkä edes museoista. Kyllä Lappeenranta on ollut joskus hieno paikka, Rönkä ihastelee.

Nostalgiaryhmiä Facebookissa:

Taipalsaari (siirryt toiseen palveluun)

Vuoksenniska (siirryt toiseen palveluun)

Tainiokoski (siirryt toiseen palveluun)

Rasila (siirryt toiseen palveluun)

Kotka (siirryt toiseen palveluun)

Kauhava (siirryt toiseen palveluun)

lappeenrantalaisia 1920-luvulla
Leo Lipiäisen perhealbumi
lappeenrantalaisia 1920-luvulla
Leo Lipiäisen perhealbumi
lönnrotin koulun oppilaita 1920-luvun alussa
Matti Kurosen perhealbumi
1920-luvun lappeenrantaa
Leo Lipiäisen kotialbumi
lappeenrantalaisia
Karoliina Kiiasen perhealbumi.
lapsia lappeenrannassa
Karoliina Kiiasen perhealbumi
instrumentarium lappeenranta
Karoliina Kiiasen perhealbumi
lapsia lappeenrannassa
Karoliina Kiiasen perhealbumi
maaherrantalo, Lappeenranta
Raisa Pesosen perhealbumi
maaherran talo Lappeenranta
Raisa Pesosen perhealbumi
rippikoulu lappeenrannassa
Karoliina Kiiasen perhealbumi
rippikuva
Karoliina Kiiasen perhealbumi
lappeen poikia
Karoliina Kiiasen perhealbumi
lappeen poikia
Pasi Rantalan perhealbumi