1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Väärennettyä taidetta kiersi Lontoon huutokauppojen kautta

Kuopion käräjäoikeudessa alkaa keväällä laajan taiderikosvyyhden käsittely, jossa venäläisten mestareiden väärennettyjä tauluja myytiin jopa huippuhuutokaupoissa. Pahimmin tuli huijatuksi keskisuomalainen mies, joka osti tauluja neljännesmiljoonalla. Keskusrikospoliisilla on tutkinnassa parhaillaan myös toinen taiderikos, jossa ostajien omaisuusvahingot ovat jopa vielä suuremmat kuin Kuopion jutussa.

kulttuuri
Taideväärennöksiä seinällä.
Taideväärennöksiä Keskusrikospoliisin päämajassa.YLE

Suurimman vahingon käräjäkäsittelyä odottavassa jutussa kärsi keskisuomalainen mies. Hänen ostamiensa väärennettyjen taulun kauppahinta nousee yli 250 000:een euroon.

Keski-Suomen lisäksi taidekauppoja tehtiin Pohjois-Savossa, Varsinais-Suomessa, Päijät-Hämeessä ja pääkaupunkiseudulla. Ostajia oli lukuisia, ja heidän kärsimänsä taloudelliset vahingot huomattavia.

Väärennösten kohteena on ollut enimmäkseen venäläisten huipputaiteilijoiden töitä, joita päätyi myyntiin jopa Lontooseen taidehuutokauppaan. Taulujen väärennöksistä syytetään kahta suomalaista miestä.

Jutusta on pidetty valmisteluistunto, ja varsinainen, usean viikon kestävä oikeudenkäynti alkaa Kuopiossa ensi keväänä.

Tutkinnassa toinenkin vyyhti

Poliisi tutkii myös toista laajaa taideväärennösvyyhteä, jonka lonkerot ulottuvat ympäri Suomea - myös Keski-Suomeen. Esitutkinnassa on useita kymmeniä taideväärennöksiä.

- Tutkinta on vielä kesken ja juttu pyritään saattamaan syyttäjälle ensi kevään aikana, tutkinnanjohtaja Juha Siljamäki keskusrikospoliisista sanoo.

Siljamäen mukaan tutkinnassa olevassa jutussa omaisuusvahingot ovat jopa vielä huomattavammat kuin Kuopiossa jo käräjille edenneessä jutussa.

Taiderikollisuus laajaa ja järjestäytynyttä

Poliisin mukaan taiderikollisuuteen liittyy lähes poikkeuksetta järjestäytynyt, kansainvälinen rikollisuus. Taiderikollisuudella saadaan merkittävää taloudellista hyötyä, ja se on siksi Euroopassa neljänneksi suurin rikollisuuden sektori.

Tutkinta on raskasta, koska asianomistajia on yleensä lukuisia, ja tutkinta levittäytyy useiden poliisilaitosten alueelle - siksi tutkinta keskitetään keskusrikospoliisille. Lähes poikkeuksetta rikoksiin liittyy myös kansainvälinen taso.

Tutkinnanjohtaja Juha Siljamäkeä haastatteli Riika Raitio.

Lue seuraavaksi