Räiskintäpelit koko kansan viihdettä Suomessa – elektronisesta urheilusta tuli vedonlyöntikohde

Rahapeliyhtiö Veikkaus on hiljattain tarjonnut mahdollisuuden lyödä vetoa esimerkiksi taktisen ammuntapeli Counter-Striken turnauksista. Maailmalla e-urheilu on ollut vedonlyöntikohteena jo useamman vuoden.

Kotimaa
Counterstrike, Valve
Counterstrikessa kaksi tiimiä - poliisit ja terroristit - taistelevat toisiaan vastaan virtuaalimaailmassa. Voittajatiimi on se, joka saa räjäytettyä pommin tai eliminoitua kaikki vastapuolen pelaajat. Kuvakaappaus Counter-Strike: Global Offensive -pelistä.Counter-Strike / Valve

Veikkaus on mahdollistanut hiljattain vedonlyönnin e-urheilusta. E-urheilulla tarkoitetaan elektronista urheilua, jota harrastetaan yksittäin tai joukkueittain pelaamalla konsoleita tai tietokonetta. Vedonlyöjä lyö vetoa siitä, mikä joukkueista voittaa kisoissa.

Lokakuun lopulla rahapeliyhtiö tarjosi mahdollisuuden pitkävetoon Electronic Sports World Cup-liigan ammuntapeli Counter-Strike-turnauksista. ESWC on yksi maailman suurimpia elektronisen urheilun tapahtumia.

– Alun perin ideana oli, että osallistumme marraskuussa Ruotsissa järjestettävään DreamHack-tapahtumaan, jonka Ylekin esittää, Veikkauksen tiedottaja Niina Vieno kertoo.

– ESWC sattui hyvään saumaan ja kaikeksi onneksi myös suomalainen joukkue oli kisoissa mukana. Tuolloin oli hyvä sauma ottaa selvää, löytyykö ilmiöön kiinnostusta Suomessa.

Verkkomaailmassa vastaavanlaisista peliturnauksista on voinut lyödä vetoa jo tovin. Esimerkiksi sellaiset vedonlyöntisivustot kuten Unibet ja Pinnacle Sports ovat tarjonneet palveluja jo muutaman vuoden.

Suomessa pelataan vielä pienillä panoksilla

– Jos puhutaan euromääristä, on vedonlyönti vielä tällä saralla pientä. Kohteita on ollut aika vähän tarjolla verrattuna esimerkiksi jalkapalloon tai johonkin muuhun urheliulajiin. Nyt on tehty kokeiluja ja kiinnostus on kuitenkin ylittänyt odotukset, Vieno kertoo.

Vieno arvelee, että e-urheilun vedonlyönnistä on kiinnostunut sama porukka, joka seuraa alan tapahtumia ja kilpailuja muutenkin. Tunteita on herättänyt kysymys esimerkiksi siitä, onko e-urheilu urheilua.

– Yksi twitterin käyttäjä kertoi pelanneensa ensimmäistä kertaa Veikkauksen peliä juuri siksi, että kyse oli e-urheilukohteesta, Vieno paljastaa.

Vedonlyöntiä toistaiseksi alansa suurimmista tapahtumista

Perinteisiä vedonlyöjiä saattaa pohdituttaa, kuinka e-urheilussa vältetään sopupelit.

– Tätä alaa koskee ihan sama säännöt kuin mitä tahansa muuta urheilutapahtumaa. Vedonlyönnin kohteena ovat meillä sellaiset tapahtumat, joilla on luotettava maine. Pelikohteena ovat isot turnaukset, joiden taustalla on iso järjestäjäporukka, Vieno kertoo.

Veikkauksesta kerrotaan, että uusia e-urheilun veikkauskohteita mietitään jatkuvasti. Pitkävedon lisäksi Veikkaus on avannut ensimmäiset voittajavetokohteet. Nyt on voitu lyödä vetoa Counter-Striken lisäksi esimerkiksi strategiapelien Dota 2- ja _StarCraft 2 _–turnauksista.

Tulevaisuus näyttää, tuleeko e-urheilusta vakituinen osa Veikkauksen vedonlyöntikohteita. Ala on kuitenkin ammattimaistumassa myös Suomessa ja isoimpien turnausten palkintoina on usein isoja rahasummia.

– Suomessa pelaajien toiminta on järjestäytynyttä. Meiltä löytyy uskoa siihen, että löytyy riittävästi ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita tämänlaisista kohteista.