1. yle.fi
  2. Uutiset

E.T.-elokuvasta Michael Jacksonin tanssiin – katso video, kuinka alansa huippu John Roesch luo ääniä

Foley-artisti John Roeschin uurastus kuuluu monessa menestyselokuvassa. Listaan mahtuvat muun muassa E.T. , Paluu tulevaisuuteen, Schindlerin lista, Inception, Matrix, Batman ja Transformers. Hänen studiollaan ovat syntyneet esimerkiksi askeleet, sateen ropinat, lyönnit ja ovien narinat.

Kotimaan uutiset
Kuvassa foley-artistit John Roesch ja Heikki Kossi.

Yhdysvaltalainen John Roesch on reilun viikon Suomessa kokkolalaisen foley-artisti Heikki Kossin vieraana. Parhaiten Roesch tunnetaan elokuvista – mutta hänen työnsä kuuluu myös esimerkiksi Michael Jacksonin Thriller-videon tanssiliikkeissä.

Roesch on tehnyt ääniä yli 460 elokuvaan. Hän on maalannut tiiminsä kanssa äänimaisemiin niin hevosen laukkaa, vaatteiden kahinaa, nyrkin iskuja, korkokenkien kopinaa kuin veden lotinaa.

Mieluisimmiksi työkaluikseen mies mainitsee esimerkiksi kengät ja pienet kellot.

– Kun kelloja heiluttaa nopeasti, syntyy fantasiaelokuvan äänimaailma. Käytimme niitä Steven Spielbergin Kapteeni Koukku -elokuvassa.

Myös kengät ovat suosikkivälineitäni. Minulla on niitä studiollani 75 paria.

John Roesch

– Myös kengät ovat suosikkejani. Minulla on niitä studiollani 75 paria, vain 5 niistä on naisten korkokenkiä.

Suomesta vinkkejä lumen narskumiseen

Suomen-matka ei ole ollut turha, sillä 37 vuotta alalla ollut Roesch sai nuoremman polven taiteilijalta Heikki Kossilta tärkeän vinkin.

– Heikki näytti, kuinka lumen äänestä saa entistä paremman. Kun menen takaisin Yhdysvaltoihin, kerron keksineeni idean itse. Ei suinkaan, toki kerron sen olevan Heikin, Roesch naurahtaa.

Maailmassa on 400–450 foley-artistia. Roeschin mukaan esimerkiksi Los Angelesissa heitä on 40–50 ja kilpailu töistä on erittäin kovaa.

Lue seuraavaksi