Koe uusi yle.fi

Pesetkö lapsen kuravaatteita turhaan?

Kun rapa roiskuu pihaleikeissä, vaativat kuravaatteetkin hoitoa. Liian tiheä konepesu kuluttaa kangasta, kun taas huolimaton vanhempi voi saada haalarin haisemaan.

Kotimaa
Kuravaatteita naulakossa päiväkodissa.
Suvi Turunen / Yle

Kuravaatteita edellytetään monissa päiväkodeissa, mikä näkyy vaatteiden myyntiluvuissa.

– Alle kouluikäisten lasten kuravaatteiden myynti ei ole vähentynyt, mutta vanhemmilla lapsilla uudet tekniset materiaalit ovat osin syrjäyttäneet kuravaatteita viime vuosina, kertoo L-Fashion Groupin myyntipäällikkö Pasi Luumi.

Pahimpaan rapa-aikaan päiväkodin seinälle voi ilmestyä lappu, jossa kehotetaan pesemään kuravaatteet viikottain tai jopa päivittäin. Tunnollisimmat vanhemmat saattavatkin pyöräyttää kurahaalarit koneessa joka ilta.

Päivittäinen huuhtelu on paikallaan, mutta toistuva konepesu on turhaa.

– Konepesu kuluttaa aina. Kannattaa miettiä, kuinka usein konepesua oikeasti tarvitaan. Riittäisikö esimerkiksi märällä pyyhkiminen tai suihkutus, neuvoo Didriksonsin Suomen myyntijohtaja Jenny Björnström.

Sadevaatteet eivät tarvitse huuhteluainetta eivätkä kuivausrumpua.

– Irtolika harjataan, vaatteet käännetään nurin päin ja pestään alhaisessa lämpötilassa lyhyellä ohjelmalla. Myös kuivatuksen aikana kuravaate kannattaa pitää nurin päin, ohjeistaa Reiman viestintäpäällikkö Riika Paakkunainen.

Päiväkodeissa ulkovaatteita saatetaan kuivata kuivauskaapeissa, mikä sopii kuravaatteillekin, jos käytetään alhaista lämpötilaa.

Huolimattomuus homehduttaa

Jos huuhtelu unohtuu tai vaate jää lojumaan märkänä, kurahaalariin voi ilmestyä homepilkkuja.

– Mökki- tai veneilykäytössä jatkuva kosteus voi johtaa haju- tai homeongelmaan, mutta en ole kuullut että lasten kuravaatteissa olisi vastaavaa, muistelee L-Fashion Groupin myyntipäällikkö Pasi Luumi.

Kannattaa miettiä, kuinka usein konepesua oikeasti tarvitaan. Riittäisikö esimerkiksi märällä pyyhkiminen tai suihkutus.

Jenny Björnström

Sadevaatteet valmistetaan usemmiten pvc:stä tai polyuretaanista.

– Kura-asuihinkin voi tulla hometta väärin hoidettuna. Myös materiaalit vaikuttavat, jopa pohjakankaan materiaali vaikuttaa homehtumiseen. Pohjakankaassa puuvilla homehtuu polyesteria helpommin ja pinnoitteista polyuretaani homehtuu pvc:tä helpommin, tutkija Marja Rissanen Tampereen teknillisen yliopiston materiaaliopin laitokselta tietää.

Suomalaisten suosimia kuravaatteita ei juuri Keski-Euroopassa käytetä. Meillä kurahaalarit vedetään toppapuvunkin päälle, jos keli on märkää.

– Nykymateriaalit kestävät pakkasta eivätkä kovetu, lupaa Reiman viestintäpäällikkö Riika Paakkunainen.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Kätilöt

Insinööri vaihtoi it-alan synnytyssaliin ja kouluttautui kätilöksi – "Hain työstä muuta kuin pelkkää palkkaa"

Sote-palvelujen valinnanvapaus

Ruotsissa valinnanvapaus ei parantanut kaikkien terveyspalveluita – listasimme 5 asiaa opiksi Suomelle

Joulumyynti

Joulukauppa alkaa toden teolla – Musta perjantai antaa esimakua, kuka on vahvoilla nettikaupassa

Alennusmyynti

Miksi hurahdamme heräteostoksiin? Pitääkö shoppailua paheksua? – Neljä kysymystä kuluttamisesta