Viinapullon hinnalla voidaan säädellä alkoholikuolemien määrää

Sosiaali- ja terveysministeriö haluaisi nostaa alkoholiveroa. STM:n mielestä veronkorotus laskisi alkoholin kulutusta ja vähentäisi näin alkoholin aiheuttamia haittoja. Muun muassa alkoholikuolemat vähenisivät.

terveys
Viinapulloja Alkon hyllyllä.
Juha-Pekka Inkinen / Yle

A-klinikkasäätiön Länsi-Suomen aluejohtaja Hannu Ranta allekirjoittaa täysin STM:n näkemyksen alkoholiveron vaikutuksesta alkoholin haittoihin (siirryt toiseen palveluun). Kun veroa lasketaan, kulutus nousee ja haitat kasvat, mutta kun alkoholiveroa nostetaan, kulutus laskee ja haitat vähenevät.

– Itse kannatan alkoholiveron korotusta kansanterveydellisistä syistä. On ihan selviä todisteita siitä, että alkoholiveron ja -hinnan määrällä on selvä vaikutus kulutukseen, sanoo aluejohtaja Hannu Ranta.

Ranta kertoo alkoholiveron vaikutuksesta omakohtaisen esimerkin.

– Kun alkoholiveroa laskettiin vuonna 2004, se näkyi suoraan A-klinikoilla. Asiakasmäärät kasvoivat kymmenen prosenttia, Hannu Ranta sanoo.

Hannu Ranta toivoo, että jos alkoholiveroa nyt korotetaan, se tehtäisiin reippaalla kädellä. Rannan mielestä sopiva määrä voisi olla 5–10 prosenttia.

– Jos alkoholin hintaa nostetaan liian vähän, sillä ei ole vaikutusta kulutukseen.

Jos alkoholin hintaa nostetaan liian vähän, sillä ei ole vaikutusta kulutukseen.

Hannu Ranta

Myös muut keinot käyttöön

Hannu Rannan mukaan alkoholin hinnalla on suurin yksittäinen vaikutus alkoholin kulutukseen.

– Mutta täytyy muistaa, että veron nosto on vain yksi ministeriön keino alkoholin haittojen vähentämiseksi. Nyt pohditaan myös aukioloaikoja, saatavuuden rajoittamista, viinin myyntiä ruokakaupoissa ja oluen laimentamista.

Hannu Ranta ei kannata esimerkiksi oluen laimentamista.

– En usko, että se toimisi. Jos olutta laimennetaan, niin suurkuluttajat siirtyisivät vain väkevämpiin juomiin.