1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Historiallinen kaupunkipuro ottaa suojiinsa uhanalaisen taimenen

Vuoksen voimalaitoksen ohi virtaava kaupunkipuro on kaupunkilaisille viihtyisä virkistysalue, mutta vuoksen taimenille se on uusi koti. Projektipäällikkö Tomi Menna uskoo, että puro voittaa puolelleen myös sitä aiemmin vastustaneet kaupunkilaiset.

kaupunkipuro Imatralla

Imatran Kruunupuistoon tänään avattu kaupunkipuro on paitsi virkistysalue ihmisille, myös tärkeä lisääntymisalue vuoksen uhanalaiselle taimenkannalle. Taimenet ovat uineet vuoksessa jo jääkauden ajoista asti, mutta voimalaitoksen rakentaminen ajoi ne läheisiin puroihin.

Projektipäällikkö Tomi Menna toivoo alkuperäisen taimenen elpyvän kaupunkipurossa.

– Puron tarkoitus on uhanalaisen taimenkannan elvyttäminen ja pelastaminen sukupuutolta. Nyt taimenilla on enemmän elintilaa sekä pinta-alaa poikasten tuotantoon. Toivomme, että kalakanta kasvaa. Kalastaa ei saa, se on lastentarha, Menna kertoo.

Kalastaa ei saa, se on lastentarha.

Vanhaan tukinottoränniin rakennetun puron kokonaismitta on yksi kilometri ja siitä on tehty taimenia ajatellen mahdollisimman monimuotoinen ja luonnonmukainen. Puron syvyys vaihtelee ja vettä virtaa talvella 180 litraa sekunnissa, kesällä 300 litraa sekunnissa.

Puro soljuu imatralaisten sydämiin

Kaupunkipuron rakentamiseen kohdistunut kritiikki on tavoittanut myös Mennan korvat. Hän kuitenkin toivoo, että alueesta tulee ihmisille viihtyisä olohuone.

– Kun antaa puron kotiutua tänne ja imatralaisten mieliin, niin kyllä se kritiikki varmasti vähenee myös, Menna kommentoi.

Käyttökuluja purolle ei juurikaan tule, sillä alue kuuluu jo valmiiksi kaupungin puistonhoitoon.