1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kaakamo, Tornio

Valokuitu toi kaakamolaisille Tornion nopeimman netin

Tornion Kaakamossa on valmistunut Lapin laajin kyläverkko. Vuoden ponnistelun tuloksena yli 200 taloutta pääsee nyt liittymään tietoverkkoihin kaupungin nopeimmilla nettiyhteyksillä.

Kuva: Antti Heikinmatti / Yle

Tornion Kaakamossa kyläläisten talkoovoimin rakentama ja rakennuttama valokuituverkko on valmis. Lapin laajin kyläverkko tuo nopeat internetyhteydet yli 200 talouteen.

– Valokuidun ansiosta kaakamolaisten netti on nyt vähintään yhtä nopea tai nopeampi kuin kellään torniolaisella, kehuu kyläyhdistyksen puheenjohtaja Juha Nikupeteri.

– Viimeisiä hitsauksia ja asennuksia tehdään vielä. Toivottavasti asiakkaat ovat tyytyväisiä, kun palvelun saavat – Kaakamon kylässä on nyt sitten parhaat yhteydet mitä Torniossa saa. Tämä antaa kyläläisille mahdollisuuksia vaikka mihin, Nikupeteri suitsuttaa.

Tuhansia tunteja talkootyötä

Kiitos on paikallaan kaikille mukana olleille.

Jarmo Ruohola

Viestintäministeri Krista Kiuru ja kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä osallistuivat valokuitujuhlaan teemaan sopivasti videoneuvotteluyhteyden päästä. Kuva: Antti Heikinmatti / Yle

Hanke on vaatinut kylältä tiukkaa yhteis- ja talkoohenkeä. Ohjausryhmän puheenjohtajan Jarmo Ruoholan mukaan talkootunteja on kertynyt tuhansia.

– Tällä hetkellä laskuissa on noin 5700 tuntia, mutta taitaa siellä itselläkin joku sata tuntia olla vielä ilmoittamatta. Kiitos on paikallaan kaikille mukana olleille, Ruohola sanoo.

– Kaapelia on vedetty maahan yli 33 kilometriä ja hankkeen kokonaiskustannukset olivat noin 430 000 euroa. Maaseuturahaston tukea tästä saatiin lähes 250 000 euroa, mistä kuuluu myös kiitos.

Kaakamon kyläverkko on laajin Lapissa tähän mennessä toteutettu kyläläisten omin voimin vetämä verkkohanke. Vastaavia, mutta pienempiä on menossa muun muassa Kolarissa Äkäsjokisuun alueella.

Ensimmäisenä valmiiksi ehti Kittilän Kinisjärven-Vuoman kyläverkko kevättalvella.