1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Biologin ihmiskoe: Aikoo viettää talven hökkelissä

Simpeleläinen biologi Rainer Rajakallio aikoo viettää talven karuissa oloissa Jämijärvellä isältään perityssä vanhassa torpassa. Kokeen tarkoituksena on testata, kuinka vähällä ihminen tulee toimeen.

Kotimaan uutiset
Rainer Rajakallio
Rainer Rajakallio

Simpeleläinen biologi Rainer Rajakallio aikoo viettää tulevan talven hökkelissä Jämijärven Vihun kylässä. Rajakallio on valmistellut isältään perittyyn torppaan muutaman neliön asumiskelvollista tilaa, jossa aikoo viettää yönsä. Kotipaikka on muuten rappeutunut pahasti 30 vuoden asumattoman jakson aikana.

Torpalla ei ole sähköä tai vettä, sillä kaivokin on päässyt kuivumaan. Kokkaamista varten hän on pystyttänyt katoksen noin 40 metrin päähän torpasta.

Vähäisen kännykkää ja tietokonetta varten tarvitsemansa sähkön hän tuottaa aggregaatilla. Tietokoneella hän päivittelee kokemuksiaan blogiinsa pari kertaa kuussa. 3G-yhteys Vihun perämetsiköstäkin löytyy.

– Minulla ei ole vastaavasta kokemusta aiemmin. Nyt on viimeinen tilaisuuteni kokeilla tällaista, 58-vuotias Rajakallio toteaa.

Marraskuu ollut vielä leikkiä

Kokeilun tarkoituksena on testata, kuinka vähällä ihminen tulee toimeen. Rajakallion mielestä talvi on ainoa oikea aika testata selviytymistä.

– Nyt katsotaan, missä on tämän ukon rajat. Jos oikeasti alkaa tuntua siltä, että henki lähtee, keskeytän kokeen. Nyt on ollut vielä leikkiä, kun kelit ovat olleet näin lämpimät, Rajakallio sanoo.

Rajakallio on päättänyt siirtyä mahdollisimman omavaraiseen elämäntapaan. Tähän hätään hän ei ehtinyt vielä tekemään kasvimaata, joten ruuan ja muut tarvikkeet hän hakee läheisestä kaupasta kerran viikossa autolla. Lähimpään kauppaan on 15 kilometriä matkaa.

– Pyörällä kulkeminen olisi talvella hankalaa varsinkin, kun Mökö-koira seuraa isäntäänsä kuin varjoa. En voi jättää sitä yksinään tänne, Rajakallio kertoo.

Lue myös:

2020: Ilman sähköä Rainer on vapaa kapitalistisesta järjestelmästä – “Vihaan suurinta osaa ihmisistä sen takia, mitä he ovat tehneet ja ennen kaikkea, mitä ovat jättäneet tekemättä”

2015: Jämijärven ihmiskoe esimerkki omavaraisuudesta: "Tulevat sukupolvet vailla vaihtoehtoa"

2015: Erakon talvinen ihmiskoe onnistui: "Jään tänne loppuiäksi"

Lue seuraavaksi