Hyppää sisältöön

Juliuksen proteesin uusi ilme tulostettiin muovista

3D-tulostustekniikka tekee tuloaan voimakkaasti muoviteollisuuteen. Lahden messukeskuksen muovimessuilla esiteltiin uuden tekniikan mahdollisuuksia proteesien valmistuksessa.

Kuva: Heikki Ahonen / Yle

Lahdessa keskiviikkona käynnistyneillä muovimessuilla esiteltiin alan teollisuuden tulevaisuuden näkymiä. Odotukset 3D-tulostuksen tuomiin mahdollisuuksiin ovat toiveikkaat.

Muovihiukkaset taipuvat helposti mitä erilaisimpiin muotoihin, esimerkkinä yksilöidyt hyvin korvakäytävään sopivat kuulokojeet.

3D-tulostustekniikkaa käytetään muoviteollisuuden lisäksi muillakin teollisuuden aloilla, kuten rakennus-, koru- ja lääketeollisuudessa. Myös kuluttajille suunnattuja laitteita on saatavilla.

Toiveiden mukainen toteutus

7-vuotiaalla Julius Rautiolla on syntymästään lähtien puuttunut vasemmasta jalasta polven alapuolinen osa. Tällä hetkellä käytössä on kahdeksas proteesi.

Proteesin ulkonäkö ei liikunnallista nuorta herraa ole miellyttänyt aiemmin, mutta isän avulla tähän löytyi apu 3D-tulostustekniikasta ja muovista.

Uusi 3D-tulostustekniikalla tehty proteesin kuori muistuttaa ulkonäöllisesti jalkapalloilijan säärisuojaa. Juliuksen isä Samu Rautio kertoo, että Julius ei välillä halunnut laittaa proteesia jalkaan ollenkaan, koska ei pitänyt sen ulkonäöstä.

Tämä vapauttaa muoviteollisuudenkin palvelemaan asiakkaitaan entistä räätälöidymmin, entistä nopeammin, entistä hienommalla suunnittelulla.

Vesa Kärhä

Nyt proteesi uuden kuoren kera pysy tiiviisti jalassa ja Julius on tyytyväinen sen ulkonäköön.

– 3D-printtauksen avulla löydettiin mallintajan kanssa sellainen malli, mikä Juliusta miellytti, Juliuksen isä Samu Rautio kertoo.

Suomessa toimii noin 600 muovialan yritystä, joissa työskentelee 12 000 ihmistä. Muovituotteiden 3D-tulostamista pidetään alan toimijoiden keskuudessa jo nykyisellään tuotannollisena vallankumouksena.

Uudet mahdollisuudet edessä

Muoviteollisuuden toimitusjohtaja Vesa Kärhä uskoo 3D-tulostuksen lisäävän alan toimijoita tuoden uutta innovaatiota mukanaan.

– Tämä vapauttaa muoviteollisuudenkin palvelemaan asiakkaitaan entistä räätälöidymmin, entistä nopeammin, entistä hienommalla suunnittelulla.

Juliuksen proteesin kuoren on toteuttanut lahtelainen yritys Materflow Oy. Toimitusjohtaja Mark Poutanen uskoo satoja tuhansia maksaneen tulostimen olleen kannattava sijoitus tulevaisuuteen.

– Se nopeuttaa huomattavasti tuotekehitystä, testausta. Pystytään tekemään useita eri tuotteita samanaikaisesti ja testaamaan niitä.

Liikunnalliselle Juliukselle mieluisan jalkapalloilijan säärisuojaa ulkonäöltään muistuttavan proteesin kuoren saaminen on ollut tärkeä itsetuntoa kohottava asia. Proteesia ei ole enää tarvetta peitellä.

– Nyt shortseissa on paljon kivempi kulkea, kun jalkaa voi näyttää ihan rohkeasti.

– Tunnen jonkin verran proteesin käyttäjiä ja moni sanoo, että itsetunto varsinkin nuorena on tosi tärkeä juttu, Samu Rautio kertoo.