1. yle.fi
  2. Uutiset

Yrittäjä laman keskellä: ”Patistamme työntekijöitä pitämään ylimääräisiä vapaita”

Pienyrittäjät joutuvat koville taantuman kourissa. Eteläkarjalaiset yrittäjät Jaana Koskimies ja Maija Riikonen ovat joutuneet vähentämään työntekijöiden määrää.

Kotimaan uutiset
Merkintöjä kalenterissa
Sini Ojanperä / Yle

Pitkään jatkunut taantuma näkyy lappeenrantalaisen Vapaa-ajan liike UK Koskimiehen yrittäjä Jaana Koskimiehen sekä taidekauppa ja kehystämö Mai-Artin yrittäjä Maija Riikosen arjessa joka päivä. Molemmat yrittäjät ovat muuttaneet toimintaansa laman takia.

Jatkuvaa uudistumista

Kilpailun kiristyessä yritysten täytyy panostaa toiminnan uudistamiseen ja oman tyylin löytämiseen. Verkko otetaan entistä vahvemmin mukaan ja valikoimaa monipuolistetaan.

– Panostamme mainostamiseen ja markkinointiin. Tärkeintä on pysyä ajan hermoilla. Olemme perustamassa verkkokauppaa ja muutamme toimintamalliamme, sanoo UK Koskimiehen yrittäjä Jaana Koskimies.

Lama näkyy henkilöstömäärässä pienissäkin yrityksissä

Yrittäjille laman konkreettinen vaikutus kohdistuu henkilöston määrään. Muutamien työntekijöiden yrityksissäkin työtunnit lasketaan tarkasti. Taidekauppa ja kehystämö Mai-Artin yrittäjä Maija Riikonen sanoo, että aiemmin kokoaikaisesti työskenteleviä työntekijöitä on jouduttu laittamaan tuntitöihin. Työvoiman vähennys näkyy aina yrittäjän omassa työmäärässä.

– Yrittäjä on lopulta se, joka tekee ne tunnit, joita ei voi työntekijöille antaa, sanoo Riikonen.

Yrittäjä on lopulta se, joka tekee ne tunnit, joita ei voi työntekijöille antaa

Maija Riikonen

Joissain yrityksissa työntekijöitä on kannustettu myös ottamaan palkatonta vapaata vapaaehtoisesti.

– Olemme joutuneet patistamaan ihmisiä pitämään ylimääräisiä vapaita. Vapaaehtoisuuden kautta olemme onnistuneet tässä, sanoo Koskimies.

Viime lama on hyvässä muistissa

Molemmat yrittäjät löytävät nykyisestä taantumasta yhtymäkohtia 90-luvun lamaan. Ihan yhtä suurta ahdinkoa ei kuitenkaan ole vielä koettu.

– 90-luvun lama oli paljon syvempi. Silloin oli myös se ero, että valuuttalainaa tyrkytettiin. Meidän ei esimerkiksi olisi tarvinnut ottaa lainaa mutta otimme koska pankit sanoivat, että nyt kannattaa. Nyt on eri käsitys lainanottamisesta, sanoo Riikonen.

Taantuman lisäksi veroitus ja tiukat säädökset piinaavat yrittäjiä. Työntekijöiden palkkaaminen määräajoiksi on yrittäjien mukaan hankalaa.

– Olisi tärkeä pystyä tekemään työsopimuksia kun kauppa käy. Nyt työsopimussysteemi ei jousta tarpeeksi tilanteen mukaan, sanoo Koskimies.

Lue seuraavaksi