1. yle.fi
  2. Uutiset

Vanhuksiin kohdistuneet rikokset kasvussa

Erilaisia vanhuksiin kohdistuneita petoksia tehtiin Uudellamaalla viime vuonna pari tuhatta. Eniten ovat lisääntyneet nettihuijaukset. Helsingissä vanhukset joutuvat muuta Uuttamaata useimmin taskuvarkaan uhriksi.

vanhukset
Vanhus pankkiautomaatilla.
Yle

Vanhuksiin kohdistuneet rikokset ovat lisääntyneet Uudellamaalla viime vuosina. Suurinta lisäys on ollut nettihuijauksissa.

- Monille vanhuksille esimerkiksi nettipankin käyttö on hankalaa. Siihen tarvitaan apua ja sitten niitä tunnuksia saavat ihmiset, jotka tekevät vanhuksen puolesta erilaisia tilisuorituksia, esimerkiksi maksavat laskuja. Lopulta tunnukset joutuvat väriin käsiin tai tilaisuus tekee varkaan, sanoo rikoskomisario Ilkka Juola Helsingin poliisista.

Tällaisessa huijauksessa tekijä on useimmiten suomalainen ja vanhuksen tuttu tai jopa sukulainen.

Ulkomailta tulee ammattirikollisia

Ulkomailta tänne tulevat ammattirikolliset ovat tarkkoja uhrien valinnassa. He saattavat tarkkailla uhria pitkään ennen kuin iskevät.

- Ulkomaalaiset toimivat usein niin, että he valikoivat uhrin, usein vanhuksen, hänen asioidessaan kauppaliikkeissä. He urkkivat ensin uhrin pinkoodin pankkiautomaatilla tai kassalla maksujen yhteydessä ja sen jälkeen he pyrkivät tavalla tai toisella anastamaan uhrin pankkikortin. Pankkikortilla tehdään sitten nopeaan tahtiin nostaja niin, että rahaa saadaan mahdollisimman paljon ennen kuin uhri ehtii kuolettaa kortin, kertoo rikoskomisario Jyrki Aho Itä-Uudenmaan poliisista.

Helsingissä riesana taskuvarkaat

Helsingissä vanhukset joutuvat muuta Uuttamaata selvästi useimmin taskuvarkaiden uhreiksi.

- Helsingissä taskuvarkauksia tekevät pääsääntöisesti ulkomailta tulleet ammattirikolliset. He valikoivat kohteensa tarkasti ja niin, että varkaus sujuu mahdollisimman helposti, sanoo rikoskomisario Ilkka Juola Helsingin poliisista.

Puhelinhuijarit

Erittäin ikävä tapa huijata vanhuksia on esiintyä apua tarvitsevana sukulaisena.

- Meilläkin on Helsingissä tullut esiin tapauksia, joissa vanhuksille on soitettu ja esiinnytty lähiomaisena ja yritetty saada vanhukselta rahaa lainaksi, joskus onnistuenkin, kertoo rikoskomisario Ilkka Juola.

Kaikki vanhukset eivät ilmoita rikoksesta

Vanhuksiin kohdistuneista rikoksista moni jää selvittämättä, koska vanhukset eivät aina ilmoita niistä poliisille.

- Osa vanhuksista ilmoittaa, mutta osalle se on suuri häpeä. Se on ikään kuin julkisesti kertoisi toisille, että toimintakykyni on laskenut enkä enää pysty olemaan skarppina, toteaa rikoskomisario Jyrki Aho Itä-Uudenmaan poliisista.

Lue seuraavaksi