Romuala kamppailee omien varkaiden ja ulkomaalaisvahvistusten kanssa

Järjestäytyneet romukauppiaat ovat kyllästyneet alalla rehottavaan harmaaseen talouteen ja rikollisuuteen. Vuodenvaihteessa voimaantuleva käänteinen arvolisävero syntyi romukauppiaiden aloitteesta. Myös rikosliigat pyritään laittamaan kuriin yhteispelillä.

Kotimaa
Koulurakennuksesta kertynyttä purkumetallia.
Varkaille kelpaa kaikki rahanarvoinen romu. (Kuva ei liity varkaustapauksiin).Teemu Laitila / Yle

Harmaan talouden välistävetäjät ja rikolliset ovat huonontaneet romualan mainetta pitkään. Nyt järjestäytyneet romukauppiaat hakevat alalle parempaa mainetta. monin keinoin.

Parhaillaan romukauppiaiden liitto ja verottaja kouluttavat yrittäjiä vuodenvaihteessa voimaantulevan käänteisen arvonlisänveron kiemuroihin. Muutosta halusi ala itse. Lain uskotaan omalta osaltaan kitkevän harmaata taloutta.

Rosvoja meiltä ja muualta

Romualan toinen vitsaus ovat varkaat, joita on niin omasta takaa kuin ulkomailtakin.

Heille kelpaa mikä tahansa romu, josta maksetaan kilohinta.

– Tätä yön pimeinä tunteina touhuavaa porukkaa yritetään myös pistää kuriin. Oman osaamisen lisäksi täällä pyörii varasporukkaa muun muassa Virosta, Liettuasta Latviasta ja Romaniasta. Nämä jengit vievät esimerkiksi kuparia, katalysaattoreita ja akkuja, sanoo Romukauppiaiden liiton toiminnanjohtaja Jari Kortesoja.

Romukauppiaat ovat jo vuosia tehneet yhteistyötä poliisin kanssa oman tiedotuskanavan kautta. Tietoa jaetaan muun muassa epäilyttävistä ajoneuvoista ja kadonneesta omaisuudesta.

– Tämän avulla olemme saaneet paljon rosvoja käpälälautaan ja omaisuutta takaisin. Yrittäjiä on ikävä kyllä paljon ja uusia tulee tilalle, kun edelliset saadaan kiinni, Kortesoja toteaa.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus