Aarnion alainen huume-epäilyistä: Jos olisimme tienneet, olisimme ilmiantaneet hänet itse

Helsingin huumepoliisit eivät ole suostuneet aiemmin kommentoimaan julkisuudessa heidän entiseen päällikköönsä Jari Aarnioon kohdistuvia rikosepäilyjä. Yle Uutiset haastatteli useita Helsingin poliisilaitoksella työskenteleviä huumepoliiseja.

Jari Aarnio Helsingin käräjäoikeudessa 14. huhtikuuta. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Vuosi sitten marraskuussa keskusrikospoliisin tutkijat yllättivät töihin matkalla olleen Helsingin huumepoliisin päällikön Jari Aarnion. Aarnio otettiin kiinni ja vietiin kuulusteltavaksi. Samaan aikaan toiset poliisit iskivät Aarnion työpaikalle.

Aluksi Aarniota epäiltiin muun muassa lahjusrikoksista. Myöhemmin tutkintaan tulivat myös törkeät huumerikokset. Keskiviikkona Aarnio sai kovat syytteet Trevoc-yhtiöön liittyvässä haarassa. Aarnio kiistää kaikki rikosepäilyt.

Helsingin huumepoliisit eivät ole suostuneet tätä aiemmin kommentoimaan julkisuudessa entiseen päällikköönsä liittyviä rikosepäilyjä. Yle Uutiset on tavannut viime viikkojen aikana useita Helsingin huumepoliiseja. He kertoivat näkemyksiään Aarnioon kohdistuvasta tutkinnasta. Huumepoliisit eivät halua antaa haastattelua niin, että heidät tunnistaa.

– Jos Jari Aarnio on tehnyt jotakin rikoksia, mitä hänen nyt väitetään tai epäillään tehneen, niin ainakin omalta osaltani voin sanoa, että se on kyllä ihan Aarnion oma bisnes, ja minä en niihin asioihin liity millään lailla, sanoo yli 20 vuotta Aarnion alaisuudessa työskennellyt huumepoliisi Yle Uutisille.

Alaiset ovat järkyttyneitä Aarnion rikosepäilyistä

Yle Uutisten tapaamat huumepoliisit sanovat olevansa järkyttyneitä Aarnion rikosepäilyistä. Aarnion entiset alaiset sanovat, että heidän on hyvin vaikea uskoa Aarnioon kohdistuvia huumerikosepäilyitä.

– Olen tuntenut Aarnion yli 20 vuotta. Minä toivon viimeiseen saakka, että nämä epäilyt eivät pidä paikkaansa, sanoo yksi huumetutkija Yle Uutisille.

Jokainen Yle Uutisten tapaama huumepoliisi sanoi, ettei voi hyväksyä sitä, jos Aarnio on tehnyt rikoksia.

– Jos me olisimme tienneet tästä asiasta, että Aarnio tekee jotain tällaisia asioita, joita nyt väitetään – erityisesti nyt huumausainerikollisuutta – niin me olisimme aivan varmasti ilmiantaneet hänet itse, sanoo Aarnion alaisuudessa yli 20 vuotta toiminut huumepoliisi.

Aarnio-tutkinnassa epäillään viittä Helsingin poliisilaitoksen poliisia virkarikoksista. Yhtä poliisia epäillään virkarikosten lisäksi rahanpesusta. Kaikki poliisit kiistävät syyllistyneensä rikoksiin. Helsingin poliisilaitoksella toimii useita kymmeniä huumepoliiseja. Ketään heistä ei epäillä huumerikoksista.

Aarnioon kohdistuvassa rikostutkinnassa nostettiin keskiviikkona syytteet niin sanotussa Trevoc-haarassa. Aarnio sai syytteet muun muassa törkeästä petoksesta ja törkeästä lahjuksen ottamisesta.

Syyteharkinnassa on vielä yli 20 Aarnioon kohdistuvaa rikosepäilyä. Syyteharkinnan pitäisi valmistua vuoden loppuun mennessä.