Kreikan hautakummun luurangon toivotaan ratkaisevan mysteerin

Kulttuuriministeriön mukaan luuranko kuului yhteiskunnallisesti merkittävälle henkilölle. Kaivausten pääarkeologi sanoo haudassa makaavan todennäköisesti miespuolinen kenraali. Spekulaatioissa on mainittu myös Aleksanteri Suuri ja hänen perheensä jäsenet.

Toisen karyatidin kasvot ovat säilyneet hyvin. Kuva: ANA-MPA / EPA

Arkeologit ovat löytäneet Pohjois-Kreikassa sijaitsevasta Amfipoliksen hautakummusta luurangon. Makedonialainen hautalöytö on tutkijoiden mukaan Aleksanteri Suuren ajalta eli on noin 2 300 vuotta vanha.

Hautalöydön ikä nosti toiveita, että itse Makedonian kuningas voisi olla haudassa tai ainakin joku hänen perheensä jäsenistä. Spekulaatioissa on mainittu myös Aleksanterin kenraalit.

Kaivausten pääarkeologi Katerina Peristeri sanoo haudassa makaavan todennäköisesti miespuolinen kenraali. Ruumis oli asetettu alunperin puiseen arkkuun, joka oli lahonnut pois jättäen jälkeensä nauloja sekä lasisia ja norsunluisia kaiverrettuja koristeita.

Kreikan kulttuuriministeriö kertoo, että melkein koskematon luuranko kuului haudan koosta ja koristelusta päätellen yhteiskunnallisesti merkittävälle henkilölle. Ministeriön mukaan hauta on ollut erittäin kallis rakentaa, eikä sellaista pysty yksittäisen ihmisen varoilla pystyttämään. Haudasta on löydetty hyvin säilyneitä patsaita ja upeita mosaiikkeja.

Ministeriöstä arvellaan, että kumpuhauta on rakennettu monumentiksi ihmiselle, jota yhteisö on palvonut kyseisenä ajankohtana. Tutkijat alkavat nyt tutkia luurankoa, ja ensimmäiset tulokset tullaan julkaisemaan 29. marraskuuta.

Asiantuntijoiden mukaan haudasta löytynyt on tuskin Makedonian kuningas Aleksanteri Suuri, joka kuoli Babyloniassa vuonna 323 ennen ajanlaskumme alkua. Vain 32-vuotiaana menehtynyt Aleksanteri haudattiin Aleksandriaan Egyptiin, mutta myöhäisantiikin aikaan hänen jäänteensä siirrettiin toisaalle ja hauta on sittemmin kadonnut.

Arkeologit ovat kaivaneet Amfipoliksen Kastan kukkulalla olevaa hautaa jo parin vuoden ajan. Kaivaukset ovat paljastaneet ainutlaatuisen ympyrän muotoisen kumpuhaudan, joka on rakennettu noin 300 eaa. Amfipoliksen hautapaikka on suurin laatuaan Kreikassa löydetyistä.