DN: Ruotsissa myytävässä porsaanlihassa vastustuskykyistä MRSA-bakteeria

On kuitenkin hyvin epätödennäköistä, että ihminen saisi sairaalabakteerin lihasta, rauhoittelee Ruotsin kansanterveyslaitoksen ylilääkäri Dagens Nyheterissä.

Mikroskooppikuva antibiooteille vastustuskykyisestä sairaalabakteerista. Kuva: BBC

Sanomalehti Dagens Nyheterin (siirryt toiseen palveluun) mukaan ruotsalaiskaupoissa myytävästä porsaanlihasta on löytynyt antibiooteille vastustuskykyistä MRSA-bakteeria.

Lehti osti kaksikymmentä tanskalaista ja saksalaisesta lihapakkausta Tukholman alueen kaupoista. Neljässä tanskalaisessa ja yhdessa saksalaisessa pakkauksessa oli MRSA-bakteeria.

Dagens Nyheter teki testit yhteistyössä Ruotsin eläinlääketieteellisen laitoksen kanssa. SVA:lla vastustuskykyisistä bakteereista vastaava eläinlääkäri Björn Bengtsson sanoo lehdessä, että on vain ajankysymys, milloin MRSA tarttuu myös ruotsalaisiin sikoihin, eikä heillä ole suunnitelmaa miten se estettäisiin.

Ruotsin kansanterveyslaitoksen ylilääkäri Olov Aspevall rauhoittelee lehdessä, että on hyvin epätodennäköistä, että ihminen saisi sairaaloissa epidemioita aiheuttavan bakteerin lihasta. Aspevall pitää kuitenkin kammottavana, että vastuskykyistä bakteeria on ihmisten ruuassa.

– Se, että Dagens Nyheter osti vain 20 lihapakkausta, ja jo viidestä löytyi MRSA:ta osoittaa, että se on hyvin yleinen eläimissä, totesi Aspevall.

MRSA-bakteeri on yleinen tanskalaisissa ja saksalaisissa sioissa antibioottien laajan käytön takia.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit ovat yksi vakavimmista uhkista ihmisten terveydelle. MRSA-superbakteeriepidemiat ovat tuttuja myös Suomen sairaaloissa.