Ison firman pomo vai sairaankuljettaja – kuka ansaitsee päästä eläkkeelle etuajassa?

Pitkän työuran raskaissa töissä tehneet saavat uudessa eläkejärjestelmässä mahdollisuuden päästä muita aikaisemmin eläkkeelle. Kukaan ei osaa etukäteen sanoa, keitä "sankarieläkkeeksi" julkisuudessa leimattu työuraeläke lopulta koskee.

Kotimaa
Sairaankuljettaja Heikki Korppi ja lääkintäesimies Eero Väyrynen ambulanssissa.
Helmi Nykänen / Yle

Sairaankuljettajana työskentelevän Heikki Korpin työvuoro alkaa aamukahdeksalta ja päättyy samaan aikaan seuraavana vuorokautena.

Työhön voi kuulua esimerkiksi ylipainoisten potilaiden nostamista. Joskus Korpin eteen tulee Rautavaaran kuolonkolarin tai Petosen ampumavälikohtauksen kaltaisia tilanteita.

– Ne jäävät pitkään pyörimään mieleen, hän myöntää.

Vuoden 2017 eläkeuudistuksessa sovitun työuraeläkkeen voisi kuvitella olevan kuin luotu Korpin kaltaisia työntekijöitä varten. Julkisuudessa sankarieläkkeeksi nimetyssä mallissa ne, jotka ovat olleet raskaissa töissä vähintään 38 vuotta, voivat päästä eläkkeelle 63-vuotiaina.

"Ei tule onnistumaan"

Määrittelyä siitä, kenelle tulee mahdollisuus päästä sankarieläkkeelle, ei ole vielä tehty.

Kuopiossa työskentelevän perhepäivähoitajan Sari Kokkarisen mielestä myös hänen ammattinsa on raskas.

– Pienten lasten kanssa työskentely on raskasta. Selät ja kädet menee nostellessa ja pyllyä pestessä. En tiedä, jaksanko tätä enää kuusikymppisenä, Kokkarinen pohtii.

Samalla linjalla on kuopiolainen huopakattoja tekevä Kimmo Hirvonen. Hänen työhönsä kuuluu toista tuhatta kiloa painavien materiaalien liikuttaminen. Vaikka apuvälineitäkin on, omaa voimaa tarvitaan ja se rasittaa kyynärpäitä, ranteita, selkää ja polvia.

– Rakennusalalla jäädään nyt eläkkeelle usein jo alle 60-vuotiaana ja nyt pitäisi jaksaa vielä kolme vuotta lisää. Ei tule onnistumaan. Kuulostaa siltä, ettei meidän duunareiden tarvitse edes haaveilla eläkkeestä, Hirvonen puuskahtaa.

Noin 800 työntekijän tietotekniikkayritys Enfoa johtavan Arto Herrasen voisi myös kuvitella tekevän kuormittavaa ja raskasta työtä. Hän ei kuitenkaan rohkene verrata omaa tehtäväänsä niihin, joita työuraeläke kenties koskee.

Kuulostaa siltä, ettei meidän duunareiden tarvitse edes haaveilla eläkkeestä.

immo Hirvonen

– Silloin kun päivät venyy pitkiksi, voi olla fyysisesti väsynyt ja yt-neuvottelut ovat aina vaikeimpia tilanteita, kun pohtii, mitä irtisanotuille ihmisille ja heidän perheilleen tapahtuu. Itse en kuitenkaan pidä toimitusjohtajan työtä sen raskaampana kuin muitakaan vaativia asiantuntijatöitä, Herranen sanoo.

Määrittely tuottaa päänvaivaa

Sosiaali- ja terveysministeriön eläkevakuutusyksikön johtajan Heli Backmanin mukaan työuraeläke on yksi hankalimmista asioista eläkeuudistuksessa. Lakiin pitäisi kirjata kriteerejä siitä, mikä tekee työstä raskaan.

– Lakiin ei tule luetteloa raskaista ammateista, vaan sellaisia kriteerejä ja tekijöitä, jotka tekevät työstä rasittavaa. Siinä otetaan huomioon sekä fyysiset että psykososiaaliset tekijät, Backman sanoo.

Backman myöntää, että työn raskauden määrittelykriteereistä ei millään saada aukottomia. Paljon riippuu lain tulkitsijoista ensin työterveyshuollossa, jossa lausunto työn rasittavuudesta tehdään ja eläkelaitoksissa, joissa eläkkeet myönnetään.

– Ongelmia tulee tulkintaeroista. Oma kokemus työn raskaudesta ei riitä. Ihminen itse voi tulkita olevansa rasittavassa työssä, mutta lain kriteerit eivät täyty. Eläkelaitoksen päätös ei kuitenkaan ole lopullinen, vaan siitä voi valittaa, Backman huomauttaa.

Pitkän työuran vaatimus ongelmallinen

Backman myös painottaa, että työuraeläkkeelle voi päästä 63 vuoden iässä vain, jos on ollut pääsääntöisesti raskaissa töissä vähintään 38 vuotta.

– Tämä on jäänyt vähäisemmälle huomiolle. Lähes koko työura on oltava raskaissa töissä, että ehdot täyttyvät. Äitiyslomia saa olla 38 työvuodesta korkeintaan kolme vuotta, Backman sanoo.

Tämä on ongelmallista raskaan työn tekijöille.

Oma kokemus työn raskaudesta ei riitä.

Heli Backman

– Kun ajattelee 38 vuotta ensihoitajan tai palomiehen työtä, niin se tuntuu kovalta tavoitteelta. Jos oikein henkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnistaan pitäisi huolta, niin ehkä jaksaisi, mutta tuntuu kyllä aika epäilyttävältä, Heikki Korppi sanoo.

Rakennustöissä 38 vuoden vaatimus raskaista töistä saattaisikin täyttyä helposti, mutta 63 vuoden ikä on vaikea pala.

– En usko, että pystyn tätä työtä tekemään 63-vuotiaana. Voipi tulla itse kokeilemaan räystäälle, että kuinka tämä siinä iässä onnistuu, kun nuorempikin kaveri horjuu, Kimmo Hirvonen toteaa.

Työkyvyttömyyseläke houkuttelevampi

Yksi ongelma on myös raha. Työuraeläkkeelle jäävää rangaistaan pienemmällä eläkkeellä. Sen sijaan työkyvyttömyyseläke paranee ja se tuntuukin houkuttelevammalta vaihtoehdolta.

– Eläke ei täysimääräisenäkään ole suuren suuri. Kyllä se kallistuu työeläkkeeseen, että pärjää sitten ne eläkevuodet, Korppi sanoo.

Eläkeuudistuksen kirjaaminen lakiin on lainvalmistelijoille raskas työ. Lakia valmistelevassa työryhmässä on työmarkkinajärjestöjen edustajia, Eläketurvakeskuksen asiantuntijoita sekä muita työn kuormittavuuden asiantuntijoita. Esitys uudesta laista on tarkoitus antaa eduskunnalle syksyllä 2015.