1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Ikäpuku jäykistää suunnittelijat 75-vuotiaan tasolle

Esteettömyyden suunnitteluun saadaan ahaa-elämyksiä ikäpuvulla, johon pukeutunut liikkuu kuin keskimääräinen 75-vuotias.

Ylen aamu
Aira Samulin taluttaaa ikäpukuun sonnustautunutta toimittaja Juha Hietasta.
Aamu-tv:n juontaja Juha Hietanen testasi Age man -ikäpukua. Puvun kanssa pystyy kokemaan vanhuuden vaikutukset liikuntakykyyn. Aira Samulin ja esteettömän elinympäristön asiantuntija Terhi Tamminen keskustelivat esteettömyyden huomioimisesta rakentamisessa.

Puku painaa yhteensä 22 kiloa, yksistään ylipainoliivillä on painoa kymmenen kiloa. Kyynär- ja polvitaipeissa on säädettävät kiristimet. Vyötäröllä ja selän ympärillä selkärankaa jäykistävät tuet. Kauluri rajoittaa pään kääntymistä.

Tällainen on ikäpuku, jossa kulkeva liikkuu kuten 75-vuotias, jolla on keskimääräiset iän tuomat vaivat ja liikuntarajoitteet.

Puvun kruunaa kypärä, jossa oleva visiiri rajoittaa ja sumentaa näkökenttää. Kuulonalenemaa simuloidaan kuulosuojaimilla.

Hienomotoriikka heikkenee iän myötä ja tämän kokemiseksi ikäpuvussa on hanskat, jotka kiristävät ranteista. Pienten esineiden kuten autonavainten pitäminen hyppysissä ei ole näiden hanskojen kanssa helppoa.

Ahaa-elämys miltä vanhuksesta liikkuminen tuntuu

Ikäpukua käytetään apuna, kun suunnitellaan esteettömyyspalveluja.

Saksassa kehitettyä pukua ovat käyttäneet kaupunkisuunnittelija, arkkitehdit ja sisustusarkkitehdit ja esimerkiksi kauppakeskusten suunnittelijat. Hyvin tuloksin, sanoo Terhi Tamminen rakentamisen esteettömyyttä edistävästä yrityksestä Avaavasta.

– Kaikilla on lisääntynyt empatia vanhuksia kohtaan. Välittömästi tulee ahaa-elämyksiä, että miksi esimerkiksi liikkuminen portaissa on niin hankalaa tai miksi portaissa on käsijohteita, sanoo esteettömyyskartoittajana työskentelevä Tamminen.

Aira Samulin teki Hyrsylänmutkaan hoivatalon malliversion

Aira Samulin ja Terhi Tamminen.
Aira Samulin ja Terhi Tamminen.Yle

Aira Samulin rakensi itselleen Hyrsylänmutkaan hoivatalon malliksi jo lähes kahdeksan vuotta sitten.

– Ota valtaan vanhuutesi, jotta voisit elää mahdollisimman pitkään kotonasi, Aira Samulin sanoo.

Seuraavaksi 88 vuotta täyttävä tanssin grand old lady korostaa fyysisen harjoittelun merkitystä. Hänen mukaansa tärkeintä on liikunta, josta itse tykkää. Myös aivojumppa.

– Aivot kannattaa hoitaa hyvin. Vaikka keho kestäisikin, saattavat aivot prakata.

Lue seuraavaksi