Näissä maissa samaa sukupuolta olevat voivat avioitua – liittyykö Suomi joukkoon?

Sukupuolineutraalit avioliitot ovat tällä hetkellä mahdollisia 18 maassa ja 32 Yhdysvaltain osavaltiossa. Kansanedustajan mielestä suomalaiset kokevat nykyisen lain riittävän tasa-arvoiseksi.

Samaa sukupuolta olevat voivat tällä hetkellä avioitua 18 maassa ja useimmissa Yhdysvaltain osavaltioissa. Maan nimen perässä oleva vuosiluku kertoo, milloin saman sukupuolen avioliitot tulivat kyseisessä maassa mahdolliseksi. Kuva: Stina Tuominen / Yle

Suomessa avioliittolain uudistaminen on ollut vireillä neljän vuoden ajan. Samaan aikaan homo- ja lesboparien avioliitot on hyväksytty muun muassa Tanskassa, Ranskassa, Isossa-Britanniassa ja Brasiliassa.

Viimeisimpänä Euroopan maana joukkoon liittyi Luxemburg, jossa samaa sukupuolta olevia aletaan vihkiä avioliittoon vuoden 2015 alussa.

Tasa-arvoista avioliittolakia kannattavan kansanedustaja Jani Toivolan (vihr.) mielestä asia on edennyt Suomessa hitaasti muun muassa hallitusrakenteen takia.

– Kuuden puolueen hallituksessa puolueet pystyvät sanelemaan omia ehtojaan. Kristillisdemokraatit asettivat omaksi ehdokseen sen, että hallitus ei aja tätä asiaa, Toivola sanoo.

Homo- ja lesboavioliittoja vastustava kansanedustaja Mika Niikko (ps.) arvioi, että lakimuutosta ei ole tullut, koska suomalaiset eivät koe sitä tarpeelliseksi.

– Suomalaiset näkevät, että laki ei ole epätasa-arvoinen.  Suomessa ihmiset myös ajattelevat varmasti niin, että lapset eivät voi äänestää esimerkiksi siitä, millaisissa perheissä he adoptio-olosuhteissa asuisivat. Tämä on varmasti se suurin kysymys, että lakialoitteessa on adoptiomahdollisuus homoille ja transsukupuolisille, Niikko toteaa.

Yrityksiä ja liittoja aloitteen taakse

Kansalaisaloitetta ajava Tahdon 2013 -kampanja julkisti perjantaina uusia tukijoita. Me tahdomme (siirryt toiseen palveluun) -sivuston mukaan aloitteen takana ovat muun muassa Microsoft, kasvuyritystapahtuma Slush sekä Suomen suurimmat ammattiliitot JHL ja PAM.

Toivolan mielestä on tärkeää, että yritykset ja yhteisöt tuovat arvonsa esiin aiempaa selvemmin.

– Varsinkin nuoret kokevat työnhaussa entistä tärkeämmäksi yritysten arvot ja sen, että yritys ottaa kantaa yhteiskunnallisiin asioihin, Toivola arvioi.

Kansanedustaja Niikko suhtautuu etujärjestöjen mukana oloon varauksella.

– Yritykset valitsevat omat arvonsa joilla toimivat. Etujärjestöt kuitenkin edustavat erilaisia ihmisryhmiä, ja kumartaessaan toiseen suuntaan ne jakavat takapuolta toiseen suuntaan, Niikko sanoo.

"Puolueen ohjelmaan sitoudutaan"

Samaa sukupuolta olevien avioitumista koskevan lakialoitteen seuraava kohtalon hetki on kahden viikon kuluttua.

Eduskunnan lakivaliokunta valmistelee paraikaa mietintöä, jossa esitetään tasa-arvoisen avioliittolain torjumista. Osa lakivaliokunnan jäsenistä jättää mietintöön vastalauseen, ja eduskunta äänestänee asiasta torstaina 27. marraskuuta.

Ennakkoarvioiden perusteella avioliittolain etenemistä tukevat äänestyksessä kaikki tai lähes kaikki vihreiden, vasemmistoliiton, RKP:n ja vasenryhmän kansanedustajat. Muissa puolueissa kannat hajaantuvat.

Neljän suurimman puolueen osalta SDP:n edustajat suhtautuvat tasa-arvoiseen avioliittolakiin suopeimmin, perussuomalaiset torjuvimmin.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on useassa yhteydessä painottanut, että puolueen kansanedustajat ovat sitoutuneet äänestämään aloitetta vastaan. Puolueen linjasta lipeäviä ei Soinin mukaan kuitenkaan rangaista.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän johtaja Jari Lindström kertoo, että avioliittolakia koskevasta äänestyksestä keskustellaan ryhmässä lähiaikoina.

– Lähtöarvo on että puolueen ohjelmaan sitoudutaan. Ja jos siitä poikkeaa, niin se täytyy kertoa ryhmälle etukäteen. Ja sitten mietitään miten toimitaan, Lindström sanoo.

Avioliittolaista keskustellaan A-studiossa perjantaina 14.11. klo 21 TV1:ssä. Vieraina kansanedustajat Jani Toivola (vihr) ja Mika Niikko (ps). #yleastudio

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.