Väestö vanhenee, vakuutusyhtiön yksityissairaaloita putkahtelee

Terveyspalvelujen kysyntä kasvaa ja lääkärikäynnit yksityisellä puolella lisääntyvät. OP-Pohjola suunnittelee maan kattavaa yksityistä sairaalaketjua.

terveys

S-ryhmällä on jo terveyspalveluja Pohjois-Karjalassa. Nyt OP-ryhmä kaavailee yksityissairaalatoimintaa Helsingistä Tampereelle ja Ouluun, sitten Turkuun ja Kuopioon.

– Terveydenhuolto Suomessa ei ole kehittynyt toiveiden mukaisesti, perusteli suunnitelmia OP-Pohjolan Omasairaalan johtaja Harri Aho keskiviikkona Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Nykyään Suomessa lääkärikäynneistä kolmannes toteutuu yksityisellä puolella. Ahon mukaan suuntaus näyttää vain vahvistuvan.

Terveysoikeuden professori sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen pitää yleisenä realiteettina sitä, että terveyspalvelujen kysyntä kasvaa.

– Se johtuu ihan siitä, että meillä väestö vanhenee. Toisaalta ihmiset haluavat enemmän palveluja, puhutaan yleisestä medikalisaatiosta.

Vakuutusyhtiön maksamassa hoidossa potilaat hoidetaan nopeasti

Terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen pohtii miksi juuri vakuutusyhtiö lähtee terveysliiketoimintaan.

– Vakuutusyhtiön kannalta on tärkeää, että työkyvyttömyysajat eivät pitkity ja potilaat hoidetaan nopeasti silloin kun on vakuutusyhtiön maksamasta hoidosta kysymys.

Yksi riski terveysliiketoiminnassa on ylihoitamiseen syyllistyminen.

– Tehdään asioita, jotka eivät välttämättä ole vaikuttavia. Ja yritetään sitten luoda uutta liiketoimintaa tämän ympärille, Lehtonen sanoo.

OP-Pohjolan Harri Aho osittain myöntää, että yksityissektorilla tapahtuu tällaista. Suomessa tehdään esimerkiksi ortopediassa turhia leikkauksia.

-Ei ole kenenkään etu, että tehdään ihmisistä työkyvyttömiä leikkaamalla, Aho toteaa.

Vakuutusjärjestelmän vika kaataa vahingot veronmaksajille

Julkisella puolella korjataan vuosittain miljoonien eurojen arvosta yksityissairaaloiden virheistä aiheutuvia komplikaatioita.

-Tämä pitää paikkansa. Meillä on vakuutusjärjestelmässä aukkokohta. Lähtökohtaisesti vakuutusjärjestelmä korvaa vahingot siltä osin kun julkinen puoli ei niitä hoida, sanoo professori Lehtonen.

– Yksityisen puolen vahingot kaatuvat veronmaksajien piikkiin. Tämä asia pitäisi mielestäni korjata, hän lisää.

– Ovi käy molempiin suuntiin. Myös me korjaamme valtavan määrän vuosittain julkisella puolella väärin leikattuja tapauksia. Me korjausleikkaamme yksityisellä puolella, vastaa puolestaan Omasairaalan johtaja Aho.

HUS perustaa uuden yksityissairaala palveluvientiä varten

Myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri perustaa yksityissairaalaa Helsinkiin.

Terveysoikeuden professori Lehtonen kuitenkin sanoo, että HUS:n hanke ei niinkään tähtää kilpailuun kotimaisilla markkinoilla. Pikemminkin pyrkimyksenä on palveluvienti.

– Jos Helsingin yliopistollinen keskussairaala haluaa seistä vertaistensa joukossa, senkin täytyy pystyä hankkimaan ulkomaista asiakaskuntaa ja kansainvälistä uskottavuutta, toteaa Lehtonen.