Pinkkiä kynsilakkaa mummoille ja porukalla ulkoilua – lukiolaisille lupa välittää

Ylen, Opetushallituksen ja SPR:n Lupa välittää -kampanja sai Ounasvaaran lukion liikkeelle torstaina. Yli viisikymmentä 1. vuosikurssin lukiolaista jalkautui Rovaniemen hoitokoteihin ulkoilemaan, juttelemaan ja hemmottemaan vanhuksia.

lukiolaiset
Ounasvaaran lukion opiskelija Emmileena Mikkonen ja apulaisrehtori Osmo Huhtala osallistuvatYlen Lupa-välittää kampanjaan.
Ounasvaaran lukion opiskelija Emmileena Mikkonen ja apulaisrehtori Osmo Huhtala osallistuvatYlen Lupa-välittää kampanjaan. Anni Tolppi haastattelee. Kuva: Marjukka Talvitie / Yle

Nuoret vierailevat vapaaehtoisina muun muassa Veljeskodissa, palvelutalo Jokkakalliossa ja Aarnenpihassa. Ohjelmassa on yhteistä ulkoilua, jutustelua ja Saarenkylän Näsmänkiepissä järjestetään musiikkiesitys asukkaille.

Tänään aiomme lakata mummojen kynsiä

Emmileena Mikkonen

Ounasvaaran lukion ensimmäisen vuosikurssin oppilaat innostuivat vapaaehtoistyöstä ihan tosissaan. Lukiolainen Emmileena Mikkonen on aikaisemminkin vieraillut vanhusten palvelukodeissa.

– Meillä oli musiikkiesitys ja kokemus oli hyvä. Vastaanotto on ollut lämmin ja aina tulee tunne, että ollaan tervetulleita. Itse ajattelen että monet vanhukset voivat olla yksinäisiä, varsinkin jos puoliso on kuollut. Me lukiolaiset voimme viedä heille hyvää mieltä.

- Tänään aiomme lakata mummojen kynsiä ja käydä yhdessä ulkoilemassa.

Idea tuli opiskelijoilta

Ounasvaaran lukion apulaisrehtori Osmo Huhtala kertoo idean vapaaehtoistyöstä tulleen opiskelijoilta.

– Jo viime vuonna opiskelijat antoivat palautetta, jossa oltiin kiinnostuneita vapaaehtoistyöstä. Kun kuulimme Ylen Lupa välittää -kampanjasta niin otimme yhteyttä SPR:ään ja homma pyörähti liikkeelle. Aiomme tehdä tästä jokavuotisen tapahtuman, joten lisää vierailuja on luvassa.

SPR on hoitanut yhteydet hoitolaitoksiin ja myös hoitanut neuvonnan nuorille yhteisistä pelisäännöistä. Lupa välittää -kampanja toteutetaan yhteistyössä Ylen, opetushallituksen ja Suomen Punaisen Ristin kanssa. Kampanjassa haastetaan nuoria järjestämään tapahtumia vanhuksille. Lisää tietoa tästä linkistä.